lauantai 7. syyskuuta 2013

Lempparisukat Norosta!

Moikka moi!

Sain aivan mahtavan synttärilahjan ystävältä: ihanan värikästä Noron sukkalankaa! (Ja tämä oli vain yksi osa lahjaa!) Olen tehnyt Norosta aiemmin vain huivin ja nyt pääsin siis kokeilemaan Noro-sukkia.  Norohan on luksuslankaa Japanista: se on käsinvärjättyä ja tuo Noron Silk Garden Sock Yarn sisältää villan ja nailonin lisäksi myös silkkiä ja kid mohairia. (Suhteessa 40/25/25/10).  Tuntuma ja ulkomuoto ovat ihanan rouheita ja Noron värit ovat vertaansa vailla. 

Koska halusin käyttää tarkasti koko kerän ja tehdä sukkiin niin pitkät varret kuin mihin lankaa vain riittäisi, oli nyt vihdoin hyvä syy opetella neulomaan sukka varpaista varteen.  Tämä samainen ystävä, jolta tämän langan sain, opetti minulle sitä jo joskus vuosi sitten, mutta sen jälkeen en ollut sitä tehnyt enkä siis muistanut tekniikasta enää mitään. 

Ohjeita sukan aloitukseen on monenlaisia.  Itselleni helpoin tapa löytyi Novitan sivuilta.  Se oli minusta varsin simppeli ja onnistui helposti (alku tehdään siinä virkkuukoukulla).  Ensi kerran minun kannattaisi tosin lisätä silmukoita vain joka kolmannella kierroksella eikä joka toisella niin kuin ohjeessa on, sillä nyt varpailla on ehkä vähän liikaakin tilaa.  Tiedä sitten, ovatko jalkojeni kärjet erityisen kapeat.  

Tuossa Novitan ohjeessa kantapään ohje tuntui hankalalta, joten käytin täältä löytämääni kantapään ohjetta. Kantapää onnistuikin hyvin, vaikken sitä ihan ymmärtänytkään.  Ainoa vika oli, että kantapään jälkeen kahdella taaimmaisella puikolla oli vain 10 silmukkaa per puikko vaikka niitä piti olla 12...  Lisäsin puuttuvat silmukat ennen resorin aloittamista, mutta jotain taisin siis tehdä väärin.  (Jouduin vähän soveltamaan kantapään ohjetta omaan silmukkamäärään sopivaksi.)  Täytyy siis tehdä siihen jotain muutoksia, jos vielä teen toiset sukat samoilla silmukkamäärillä. 

Punnitsin ensimmäistä sukkaa resorin neulomisvaiheessa, jolloin tiesin, milloin olen neulonut tasan puolet langasta ja aloitin sitten tekemään toista sukkaa. 

Tuo lanka oli taas todella kierteistä, se oli langan ainoa miinuspuoli.  Lanka on liukuvärjättyä, joten raidoitin sitä ottamalla lankaa sisältä ja ulkoa, jotta sain sukista värikkäämmät. 

Näistä tuli minusta aivan ihanat ja ovat kyllä tätä nykyä ihan lempparit!  Kiitos siis tuhannesti langan antajalle!!!

Lanka: Noro Silk garden Sock Yarn 100 g ( 300 m) / sävy S308
Puikot: 3 mm Knit Pro
Silmukoita 12 / puikko, jalkaterä 16 cm ennen kiilalisäyksiä.
Raidassa 5 krs, varressa 17 raitaa.

2 kommenttia:

Liila kirjoitti...

Tulipa niistä kauniit! Tuo raidoitus on kiva idea, kun muutoin langassa on niin pitkät värinvaihdot. Minullakin on jäänyt käyttämättä tuo kärjestä aloittaminen pitkäksi aikaa. Täytyykin taas tehdä :)

Sanna kirjoitti...

Mahtavan värikkäät sukat! Nuo Noron langat on kyllä ihania. :)