maanantai 19. joulukuuta 2016

Kahvilla ja mustapavulla värjäystä


Värjäsin  tässä yhdellä viikolla kahvilla. Tein niin, että laitoin värjäyskattilassa olevaan valoverhokankaasta tehtyyn pussiin miehen käyttämiä kahvipapuja aina sitä mukaa, kun niitä kahvinkeittimestä sain ja samassa kattilassa oli yksi vamiiksi alunalla puretettu vyyhti. Joinain päivinä, kun ehdin, niin lämmitin värjäyslientä.


Pari päivää myöhemmin lisäsin liemeen toisen vyyhdin (molemmat ovat Dropsin valkoista tai luonnonvalkoista baby merinoa),  mutta ei niille kauheasti tullut sävyeroa. Sen lisäksi väri ai tarttunut lankohin ihan tasaisesti, kun en vissiin hämmennellyt niitä tarpeeksi. Se ei kyllä minua haittaakaan, sillä on ihan kiva, että vyyhdissä on erilaisia sävyjä. 

Olen kyllä nyt sekä näiden että marja-aronialankojen kanssa oppinut sen, että pitäisi pitää vielä isompi ero ajassa, jonka vyyhdit viettävät liemessä, jos haluaa niihin keskenään eri sävyjä. 


Tässä on alunalla valmiiksi puretettuja lankoja mustapapuliemessä.  Liotin papuja ensin yön yli kylmässä / haaleassa vedessä. Aamulla otin pavut pois ja keitin ne ruoaksi.  Kylmään liemeen pistin sitten yhden vyyhdin ja vein varastoon, jossa on noin + 6 astetta.  Seuraavana päivänä vein liemeen toisenkin vyyhdin. Molemmat vyyhdit olivat Dropsin baby merinoa, valkoista tai luonnonvalkoista. Sitä seuraavana päivänä otin molemmat vyyhdit liemestä pois. 


Vaikka liemi olikin aivan ruskeaa, niin kyllä vain langoista tuli kuitenkin sinisiä! Hassua! Tuo pidempään liemessä ollut on tummempaa ja vähemmän aikaa ollut tietty vaaleampaa.  Vaalea on tosi kaunis sävy, oikein heleän vaalean sinistä, sellaista lemmikin sinistä. Aika hyvin se toistuu tuossa kuvassa, mutta on ehkä vielä heleämpää luonnossa. Tämä mustapapuvärjäys oli kyllä helppoa ja hauskaa!

2 kommenttia:

HeJu kirjoitti...

Upeaa jälkeä. Ihailen että osaat ja uskallat kokeilla eri aineilla värjäystä. Tuloksena niin kauniin ja persoonallisen värisiä. Hyvä Aino P. peukku sinulle!

Aino P. kirjoitti...

Kiitos. Juu tämä on jännää, kun ei koskaan tiedä tarkkaan, millainen on lopputulos 😀