sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Isänpäivälahjaksi pitkävartiset sukatIsäni ei äitini mukaan juurikaan käy blogissamme, joten uskaltaudun laittamaan nämä jo nyt tänne näytille.  Siitä, kun olen tehnyt isälleni viimeksi villasukat, taitaa olla jo pitkästi yli 10 vuotta.  Ajattelin, että voisivat siis olla tarpeen. 

Tuo varren mallineule on peräisin Facebookin Voihan villasukka -ryhmästä ja menee näin:
1. krs: *3 o, nosta 1 oikein neulomatta*, jatka samaa kierros loppuun.
2. krs: sama kuin edellinen
3. krs: neulo kaikki silmukat oikein.

Tässä vaiheessa tulee värin vaihto, jos haluaa tehdä tuollaista raidallista.  Ja sitten aloitetaan vain alusta.  Kuvio tulee tosi helposti  ja lankaa menee vähän verrattuna kirjoneuleeseen, kun yksi kierros tehdään aina vain yhdellä langalla.  Minusta tuo ei ole mitenkään erityisen kaunis kuvio, mutta halusin opetella sen ja voi olla, että käytän sitä vielä jossain. 

Loin alussa 4 x 16 s. Tein resorin 3 mm puikoilla ja vaihdoin sitten 3,5 mm puikkoihin, jotta sukat pysyvät hyvin ylhäällä.  Noin vaaksan neulottuani kavensin yhden silmukan joka 4. krs kierroksen alussa ja lopussa (alussa ylivetokavennuksella ja lopussa 2 o  yhteen), kunnes silmukoita oli 4 x 14 s.  Yhteensä varret ovat noin kaksi vaaksaa korkeat.

Kantapäässä on 16 krs ja kiilakavennukset tein joka 2. kers. Jalkaterässä on 44 krs ennen kärkavennusten aloittamista.

Varren villa on ostettu ehkä 15 vuotta sitten Pirtin kehräämöstä, johon eräs lampaita pitänyt tuttavamme ja isäni hyvä ystävä vei lampaittensa villaa kehrättäväksi.  Menin mukaan, jotta saisin ostaa lankaa tuottajahintaan ja laatikon pohjalla tuo yksi vyyhti näytti vieläkin olevan.  Ajattelin, että isäni voisi pitää siitä, että käytin hänen isänpäiväsukissaan juuri tuota lankaa.  Se on 100 % villaa eli siksi en käyttänyt sitä sukan jalkaosassa.  Vyötteessä ei ollut tarkkaa paksuutta, mutta paksua se on.  Ja siis liukuvärjättyä, jossa on vaaleaa ja tummaa harmaata.

Resorissa ja jalkateässä käytinkin Viking Villeä. Harmitti vain, kun Ville on aivan eri sävyistä kuin tuo Pirtin Kehräämön villa, mutta en tullut verranneeksi niitä ennen kuin oli liian myöhästä. Ville on jotenkin sinisävyistä ja tuo toinen ruskean harmaata.  Ehkä sen vuoksi sukkien tekeminen tuntui jotenkin vastenmielisetä: koko ajan mietin, että pitäisikö purkaa, vai jatkanko neulomista... Sovitin sukkaa aina välillä mieheni jalkaan, koska arvelen että hänellä ja isälläni on saman kokoiset ja malliset jalat, ja mieheni himoitsi sukkia itselleen jokaisella sovituskerralla.  Niinpä ajattelin, että jos ne olisivat hänelle niin mieluisat, niin ehkäpä isänikin niistä pitää. 

Kuulin juuri, että hirvenmetsästys alkaa olla tältä vuodelta ohi, sillä vain yksi vasa on enää "juoksemassa" eli ampumatta, mutta ovatpahan talven muihin hommiin ja ensi hirvestyskauden passiin jalkoja lämmmittämään.  Äitini juuri kertoi, että isäni lainailee (ja samalla venyttää) hänen sukkiaan, joten taitavat tulla tarpeeseen.

Mutta kyllä nuo miesten pitkät sukat vain ovat työläät...  Ihan halvalla en noita myisi!
  
Lanka: resorissa ja jalkaterässä Viking Ville (150 g = 300 m), 75 % villa ja 25 % polyamidi. Muualla 100 % liukuvärjättyä suomenlampaan paksua villaa
Puikot: Resori: 3 mm, muualla 3,5 mm 

7 kommenttia:

Sanna kirjoitti...

Vau, miten komeat sukat! Minusta tuo varren kuvio on hieno, juuri miehen sukkiin sopiva. Pitää ehdottomasti kokeilla! :)

Aino P. kirjoitti...

Kiva kun jaksat aina kommentoida täällä käydessäsi. Sanasi lämmittävät mieltäni ja on aina mukava kuulla palautetta töistään! Vähän kun joku taputtaisi konsertissa laulun jälkeen sen sijaan että olisi hiljaa ja odottaisi seuraavaa :-D

Sanna kirjoitti...

:)

Liila kirjoitti...

Ihanasti sanottu!

Liila kirjoitti...

Kyllä näissä on ollut työtä!!!! Todella ihanat. Mulla ei taitaisi kärsivällisyys riittää noin pitkiin varsiin. Mutta täytyy joskus kokeilla tuota vartta johonkin vähän lyhyempään sukkaan :) Ihanat sukat!

Anonymous kirjoitti...

Oi, iskä varmasti tykkää. Ihan sen näköiset. Kyllä ssä osaat tehdä ihmisille niiden näköiset sukat =)

Aino P. kirjoitti...

Kiitti :-). Se on tämän touhun tarkoitus ja koko projektin suola. Suunnitteluun menee usein viikkoja ellei kauemminkin, kun sitä miettii sekä tarkoituksella että alitajunnassa että minlälaiset sukat, pipon tms tietylle ihmiselle tekisi. Kurja olis tehdä kovalla työllä sellaisia, joita ei sitten saaja käytä, vaikka eihän sitä koskaan voi täysin varma olla. Mutta ainakin siis yritän parhaani. Joillekin mallin, langan ja värin valitseminen on helpompaa kuin toisille. Ja helpointa tietenkin itselle :-).