perjantai 5. huhtikuuta 2013

Huvikumpusukat

Näistä tuli heti lempparit!

Tässä juuri valmistuneet polvisukat, jotka nimesin Huvikumpusukiksi.  Etsin sopivaa, liukuvärjättyä sukkalankaa, kunnes tajusin, että mullahan on sellaista varastossa!  Olin mieltänyt Dropsin Delight-langan enemmän huivi- tai lapaslangaksi, se kun on niin villaisen oloista.  Mutta sehän on sukkalankaa, joten ei kun puikot esiin.  Innotuksena toimi Kretliinin Sarin tekemä ihana raidallinen huivi, jossa oli myöskin kahta eri Delightia (tosin eri sävyjä kuin näissä).  

Luulin, että omat lankani eivät näihin riittäisi, joten kävin ennen aloitusta ostamassa vielä yhden kerän, mutta hyvinhän ne vanhat kerän loputkin riittivät.  Lankaa kului  yhteensä vajaa 100 g.  Sävyn numeroita en nyt osaa sanoa, vyötteet kun ovat saattaneet vaihtua ajan saatossa.  Mutta toinen on sellaista violetti-vihreää ja toinen purppura-violetti-keltaista. 

Tein nämä 3 mm puikoilla (paitsi resorin 2,5 mm puikoilla), vaikka vyötteessä suositeltiin 2,5 mm puikkoja.  Ehkä tuo lopputulos ei ole niin tiukkaa kun sukissa yleensä, mutta minusta ihan hyvää.  Ohuilla puikoilla neulominen ei ole mun lempparia, joten ajattelin että eiköhän kolmosen puikoillakin tule ihan hyvää.  

En ole tehnyt Delightista ennen sukkia eli en tiedä, miten kestävät.  Lanka on epäilyttävän villaista, mutta sukkalankaahan se on, joten pitäisi kestää.  Toivon niin, mutta olen valmistautunut siihen, että neulon sitten alaosan uudestaan, kun menevät rikki.  Aion käyttää näitä "parempina sukkina" töissä eli tosi kovaan kulutukseen = jatkuvaan käyttöön eivät tule.


Silmukkamäärät päättelin aluksi vähän säkällä ja katsoin aloituksen jälkeen että kuinka ylös asti sukka mahtuu, mutta meni juuri sopivaan kohtaan tuohon polven alapuolelle.  Kavennukset tein takasauman molemmin puolin oman pohkeenmuodon mukaisesti.  Laitan tähän ohjeen, jos joku on kiinnostunut. Itselläni on noin 39 kokoinen jalka ja ovat juuri passelin kokoiset. Käsialani on ennemmin löysä kuin kireä.

- Luo 2,5 mm puikoille 4 x 16 s (en nyt jaksa laskea yhteissummaa...). 
- Neulo 2 o 2 n joustinneuletta kolmen raidan verran.  Yksi raita on 4 krs.
- Vaihda 3 mm puikkoihin ja tee 9 raitaa.
- Aloita sitten kavennukset joka raidan ensimmäisellä kerroksella: Neulo kierroksen kahdella ensimmäisellä silmukalla ylivetokavennus (nosta 1 oikein neulomatta, neulo yksi oikein ja vedä neulomatta jätetty neulotun silmukan yli) ja kierroksen kahdella viimeisellä silmukalla kaksi oikein yhteen.
- Jatka kavennuksia joka raidan ensimmäisellä kierroksella, kunnes silmukoita on jäljellä 48 eli joka puikolla 12.
- Jatka ilman kavennuksia, kunnes sileitä raitoja (siis kun resoreita ei lasketa mukaan) on 25 kpl.
- Tee sitten kantapää, korkeus 14 krs.
- Jalkapöytään tulee yhteensä 12 raitaa ennen kavennuksia. (Tein itse sädekavennukset.)
- Höyrytä ja rakastu :-)

1 kommentti:

Anonymous kirjoitti...

Kauniit ja hauskat! Toimii! :) -Veppi