perjantai 8. syyskuuta 2017

Suomi 100 -lankkusukat


Ostin Jyväskylän Neulefestareilta Handun sukkalankun. Olin nähnyt näitä aiemmin vain netissä, en vielä koskaan missään livenä. Mutta siellähän niitä oli, Toivolan vanhan pihan puussa roikkumassa ja puun alla korissa vaikka minkä värisiä! Niistä kaikista ihanista Ilun värjäämistä lankuista valitsin tällaisen sinivihreän, josta tiesin tulevan valkoraidallinen reunassa olevien vaaleiden alueiden johdosta.


Lankku (sock blank) on siis tuollainen neulottu, suorakaiteen muotoinen kangas, joka on värjätty käsin. Sitten sitä aletaan purkamaan ja neulomaan. Koko lankun voi niin halutessaan purkaa kokonaan ja keriä ennen neulomista, mutta toisaalta on hauska purkaa lankkua sitä mukaa kun sitä neuloo, niin näkee koko ajan, että miten erilaiset kuviot muuttuvat matkalla lankusta sukkaan. Tämä oli siis sukkalankku eli suurin osa merinoa ja loput tekokuitua, paksuudeltaan fingering-luokkaa ja sukiksi sopivaa.  


Koska halusin tehdä lankusta perussukat (mitkään kuviot eivät kuitenkaan näkyisi tuossa kirjavassa langassa), niin työ pääsi mukaan myös Köpiksen-reissulle, jossa neuloin sitä mm. junassa.

Näistä tuli kyllä minusta kivat. Tuollaiset vähän sinivalkoiset, joissa on ripaus metsänvihreää, nämä voisivat siis olla mun Suomi 100 -sukat!


Merkkasin lankkuun puolivälin, että tietäisin milloin siitä on puolet käytetty.  Näin paljon siitä kuitenkin jäi. Niin ja en tiedä, onko jotenkin ohuempaa kuin muut fingering-paksuiset, kun sain tehdä jalkaterään 5 kierrosta enemmän kuin mitä yleensä teen? 


Tein nämä siis itselleni ja olen ottanut ne yösukiksi. Ovat nimittäin pehmeimmät sukat, joita olen ikuna käyttänyt! Olihan se pehmeys havaittavissa jo neuloessa, mutta varsinkin jaloissa tuntuvat kyllä aivan ihanan pehmeiltä! Näitä olisi ihana neuloa lahjaksi!


Malli: Oma perussukka
Lanka: Handun sukkalankku (75 % merinoa, 25 & polyamidia. 100 g / 420 m)
Puikot: Resorissa 2,25 mm, muualla 2,5 mm.

Ei kommentteja: