lauantai 19. marraskuuta 2016

Värjäyskokeiluja

Pitkästä aikaa sain värjättyä vähän lankaa!  Meidän oli tarkoitus mennä ystävän kanssa lähikaupungin kansalaisopiston kasvivärjäyskurssille (olimme siellä myös muutama vuosi sitten), mutta harmiksemme sellaista ei tänä syksynä järjestetty!  Olisihan noita kursseja muualla päin Suomea, mutta emme nyt lähteneet minnekään kauaksi, vaan odottelemme että kurssi järjestetään taas joku syksy täällä kotipuolessa.


Ei siis auttanut muu kuin värjätä itsekseen.  Olin ostanut paikallisen lankakaupan loppuunmyynnistä tätä Dropsin Baby merinoa, joten sitä nyt sitten vain vyyhdille.  Otin värjäykseen nyt kaksi vitivalkoista ja kaksi luonnonvalkoista kerää.

Ensin siis lankojen puretus. Sain tältä ystävältä ison kattilan lainaan sekä myös alunaa, jota ystävä oli ostanut ison satsin. Sekoitin alunan ensin pieneen määrään vettä ja sitten sekoitin sen tuohon isoon vesikattilaan. Sitten vain valmiiksi kostuneet vyyhdit purettumaan.


Seuraavaksi nostin lämpötilan 80 (apuna käytin paistomittaria) ja annoin olla 80 asteessa tunnin. Jätin langat liemeen vielä yöksi ja huuhtelin ne vasta seuraavana päivänä.


Sitten marjaliemen keitto. Marjojen keittämiseen tarvitsin harsosta ison pussin.  Harsoa löytyi onneksi omasta kaapista, mutta saumurista oli langat lähteneet. En ole kovin hyvä saumurin langoituksen kanssa, mutta sain kuin sainkin langat rävellettyä paikoilleen ja pääsin ompelemaan.


Olin saanut tutulta luvan kerätä heidän pensasaidastaan marja-aroniaa ja keitin marjoja kolmisen tuntia.


Kun liemi oli valmis ja jäähtynyt seuraavaan päivään, lisäsin kaksi puretettua vyyhtiä väriliemeen ja nostin lämpötilan taas 80 asteeseen, jossa pidin sitä tunnin verran.  Sen jälkeen jätin langat liemeen vielä seuraavaan päivään.  Vai oliko sitä seuraavaan... siinä taisi olla yksi iltatyö välissä, joten voi olla että langat lilluivat liemessä parikin päivää.

Värjäsin samassa liemessä kaksi seuraavaakin vyyhtiä toiveena, että saisin niistä eri sävyistä lankaa, mutta niistä tuli ihan yhtä tummia.  Olisi ehkä pitänyt pitää niitä vähän vähemmän aikaa liemessä, nyt en muista kuinka kauan ne liemessä olivat.  Mutta niiden jälkeen kaadoin liemen jo pois, kun pelkäsin, että se alkaa jo käymään tai homehtumaan... Jälkeen päin vähän harmittaa, olisi ollut mukava kokeilla saada vielä vähän vaaleampia sävyjä.  Mutta ehkä siinä tuli jotain reissua ynnä muuta, joten ehkä se ei ollut edes mahdollista. 


Sen jälkeen huuhdoin langat hyvin ja vein ne ulos kuivumaan.  Alla olevassa kuvassa värit ovat ehkä vähän vaaleammat kuin mitä oikeasti, minusta ovat ehkä tummemmat.  Seuraavaksi aion kokeilla mustapavuilla värjäämistä, kun siihen taas olisi muutama päivä aikaa... 


1 kommentti:

Liila kirjoitti...

Ihanan värisiä lankoja <3