torstai 11. tammikuuta 2018

Kokenillilla värjäystä


Värjäsin joulukuussa ekaa kertaa kokenillillä.  Sehän on siis kirva, josta saa tuollaista violettia sävyä. Tai sävy voi olla aika erilainen (punaisempi), jos käyttää myös viinikiveä tai mitä näitä nyt on :-).  Kokenilliä saa sekä kokonaisena että jauhettuna. Minulla oli jauhettuna.

Meinasi vain tulla joululahjan kanssa kiire, kun luin, että kun kokenillilla värjää, niin puretus olisi hyvä tehdä vähintään viikkoa ennen värjäämistä ja huuhtelukin vasta viikko värjäämisestä.... No äkkiä siis puretin langat ja vajaa viikko siitä värjäsin. Ensin keitin kokenillia tunnin verran. Laitoin jauheen teenhaudutuspussiin, jonka nidoin kiinni, kun jotkut sanovat, että se on ihan turkasen vaikea huuhtoa pois langoista.  Tämä tuntui olevan hyvä keino, kun kaikki jauhe pysyi kiltisti pussissa ja huuhtelu oli sitten ihan helppoa.


Ensin oli kattilassa nuo tummat vyyhdit. Pidin niitä 80 asteessa tunnin. Kaksi vyyhdeistä on Dropsin Baby Merinoa, kaksi Arwettaa, joka on siis ohutta merinopohjaista sukkalankaa.


Noiden tummin vyyhtien jälkeen laitoin jälkiväriin nämä neljä seuraavaa vyyhtiä. Liemi oli siinä vaiheessa jo tosi vaaleaa (vaikka olin kuullut, että kokenillilla voi värjätä monessakin jälkivärissä ja että väriä tulee aina vaan), joten laitoin sekaan vielä sen väripussin.  Näin sain aikaan vielä kivaa lilaa. 

Vähän huonosti vissiin sekoittelin lankoja liemessä tai sitten haltijalangat oli mulla liian kireällä, kun lankoihin jäi vaaleita kohtia. Mutta toisaalta ne tuovat vain kivaa eloisuutta lankoihin :-). Sitten vain vyyhdit kuivumaan ja tosiaan vasta viikon päästä huuhdoin ne. Hyvin pysyi väri eikä lähtenyt huuhteluveden mukana viemäriin.

Ei kommentteja: