sunnuntai 22. toukokuuta 2016

Koiraharrastuskaverille koirankarvalapasetOstin jokunen vuosi sitten koirankarvoista ja lampaan villasta kehrättyä lankaa.  Aina silloin tällöin kerä osui käteeni ja pohdin, kenelle tekisin siitä jotain.  Lapasten tuleva omistaja ei saisi olla allerginen ja olisi mukava, jos tämä ihminen olisi edes vähän koiraihminen. 


No nyt sitten olen tutustunut isomman neitokaisen parhaan ystävän äitiin, jonka kanssa kävimme saman perustottelevaisuuskurssin koiruuksien kanssa ja nyt olemme samalla rally-tokokurssilla.  Hänellä on synttärit kesällä ja vaikka lapaset eivät ehkä ole kaikista perinteisin synttärilahja kesällä syntyneelle, niin ajattelin, että hänellepä teen tästä koirankarvalangasta lapaset! Lanka on tuollaista tosi karvaista ja alotin siitä jo kerran lapaset, jolloin huomasin, että mikään pintaneule ei näissä näy ollenkaan. Niin karvaista tuo jälki on.  


Lanka on hieman kaksiväristä ja lapasia tehdestä siitä tuli tuollaista hennosti raidallista. Käytin 3 mm puikkoja ja loin 9 silmukkaa per puikko. Varteen tein 10 krs ainaoikeaa ja sitten jatkoin 15 krs sileää, jonka jälkeen lisäsin joka puikolle 1 silmukan.  Tein näihin taas intialaisen peukalokiilan ja siirsin siinä 5 s peukkupuikolle. Kun silmukoita oli tarpeeksi, siirsin langalle 15 silmukkaa ja tein vielä 28 krs ennen kärjen nauhakavennuksia, jotka tein yhden silmukan päähän reunasta. Peukulla oli yhteensä 18 silmukkaa ja 14 krs ennen kärjen nauhakavennuksia. 


Mutta se juju, joka näissä lapasissa on, löytyy niiden sisältä.  Tämä koirankarvalanka on nimittäin niin karkeaa, että lapaset vaativat sisäänsä vuoren.  Tein sen nerokkaalla idella, jonka bongasin Ryynin Lankaterapiaa-blogista. Siinä tehdään ensin nuo päällilapaset, joiden varresta poimitaan silmukat ja aletaan neuloa vuorilapasia vastakkaiseen suuntaan. 


Vuorista halusin ehdottomasti iloisen raidalliset ja käytinkin niihin Pärnusta ostamaani Langin raidoittuvaa sukkalankaa, joista olin aiemmin tehnyt nämä raitasukat  ystävälleni. Langasta tulee ihania raitoja ja se on ihanan pehmeää (=löysäkierteistä).


Näitä vuorilapasiahan ei voi päätellä nurjalle eli yritin päätellä lankoja mahdollisuuksien mukaan jo neuloessa ja loput piti päätellä oikealta puolelta.  Vaikka eipä niitä kukaan varmasti tuijottele, kun ovat lapasen sisäpuolella. 


Vuorilapasissa on sama silmukkamäärä, mutta käytin  niissä pienempiä (2,5 mm) puikkoja ja lankakin on ohuempaa eli niistä tuli tällä tavalla pikkuisen pienemmät ja sopivat näin ollen hyvin päällilapasten sisään. 


Sisälapasissa ei ole varressa ollenkaan ainaoikeaa, vaan tein heti alusta alkaen sileää. Ennen peukkua on 17 raitaa (raidassa 3 krs) ja sen jälkeen 12 raitaa ennen kärjen nauhakavennuksia. Peukuissa on 19 silmukkaa ja 5 raitaa ennen kärkikavennuksia. 


Mä niin tykkään noista iloisen värisistä raidoista :-). Vähän vielä jäi molempia lankoja. 


Toivottavasti ovat saajalle sopivat ja mieluisat!


2 kommenttia:

rita kirjoitti...

Nerokasta! Ja taas niin hienoa kätten työtä <3

Riikka Jalonen kirjoitti...

Aivan ihanat!