maanantai 22. helmikuuta 2016

Virkkuuhommia


Isomman neitokaisen huoneesta puuttui muuton jäjiltä vielä matto.  Lupasin virkata sinne valkoisen, pyöreän maton. Malliksi valikoitui Lankavan Paula-matto, sillä se oli vähiten kukkainen. Paikallisen lankakaupan myyjä sanoi, että teen tuon viikonlopun aikana, mutta kun näihin käsitöihin ei ole kerrallaan  kuin ehkä tunti, niin menihän tuossa loppujen lopuksi useampi viikko.  Tämä tehtiin 8 mm koukulla. 


Vähän otti virkkaaminen oikeaan käteen, mutta muuten en kokenut sitä erityisen raskaaksi.  Virkkasin mattoa aina sohvalla niin, että pidin sitä sylissäni ja pyöritin virkkuun edetessä oikealle.  Ohje oli ihan ok, vaikka kyllä siinä piti vähän osata lukea tekemäänsä, että ymmärsi, mihin mikäkin pylväs piti tehdä.  Kaksi virhettä mattoon tuli, joista vain toisen onneksi huomaa, jos oikein läheltä katsoo.  Villakoirakin taitaa tykätä matosta, kun menee sen päälle makoilemaan aina, kun tuossa huoneessa aikaansa viettää.  Nytkin oli pakko mennä siihen linssiluteilemaan :-).  Mutta onhan se mukavan pehmeä jalan alla. Tuskin kuitenkaan teen toista mattoa ihan heti. Mun käsiala on noihin vähän liian löysä.


Työläintä matossa oli ehkä se, että joka kerroksella piti tarkkaan katsoa kierroksen aloitus ja opetella uudenlainen mallikerta.  Ja toinen aika ärsyttävä juttu oli lankojen yhteenompelu, kun vyyhtejä keriessä kävi ilmi, että kude oli suht pienissä pätkissä.  Tai no, pari isompaa kerää siitä tuli, mutta muuten oli pienemmissä pätkissä.  Sain miehen tädiltä vinkin, että kannattaa viistottaa kuteitten päät ja ommella ne yhteen, niin ei tarvitse sitten jälkikäteen päätellä niitä.  Se olikin hyvä vinkki, joskin työläs toteuttaa.   


Maton tekemisen lomassa tein samasta kuteesta ystävälle lahjaksi tällaisen korin. Tämänkin Esteri-korin ohje on Lankavan ja löytyy täältä. Muuten oli simppeli ja hyvä ohje, mutta jouduin vähentämään rajusti viimeisen kerroksen silmukoita, jottei reuna olisi taipunut ulospäin. Nyt taisin laittaa jokaiseen kaareen vain kaksi kiinteää ja kaksi pylvästä. 

En oo ennen virkannut kuteista, mutta tämä oli kyllä oikein hauska parin tunnin pikkutyö, näitä voisin tehdä jatkossakin lahjaksi! 

4 kommenttia:

rita kirjoitti...

Kaunis matto! Mun mattovärkit on edelleen vyyhteinä... Kun kerkeis, ja viitsis ja uskaltais...

Aino P. kirjoitti...

Rohkeasti vain :-)

Lankakeiju kirjoitti...

Upea matto! Hyvä vinkki tuo kuteen pätkien yhteen ompelu. Olisinpa kuullut tämän vinkin pari viikkoa aikaisemmin, kun itse virkkasin mattoa.

Liila kirjoitti...

Matto on hurjan kaunis! Ja kiva idea tuo kori.