tiistai 1. tammikuuta 2013

Hand made by Aino P.

Hei! Olen Aino P., yksi tämän blogin kirjoittajista, ja aloitan bloggaamisen kertomalla tekemistäni joululahjoista. 

Tässä ensimmäisessä kuvassa on Ellen-pipo, jonka ohje löytyy viime vuonna ilmestyneestä Pipo on pääasia -kirjasta.  Suurin osa kirjan ohjeista on minulle vielä liian vaikeita, mutta tämä oli sellainen ohje, jonka ajattelin osaavani tehdä ilman suurempia ongelmia. Ihastuin heti Ellenin malliin ja tein sen joululahjaksi anopille, mutta koko olikin väärä, joten ei auta muu kuin marssia Poppeliin heti kun se joululoman jälkeen aukeaa ja tehdä anopille uusi ja isompi. Toisaalta sain tämän nyt itselleni ja väri sopii mainiosti toppatakkini kanssa :-). 

Malli oli minulle sikäli haastava, että joka toisella kerroksella piti tavata ohjetta ja katsoa, miten tuo palmikko oikein jatkuu.  Mutta toisaalta koko loppu kierros olikin sitten helmineuletta. Ohjeessa oli yksi sellainen silmukka, jonka ohjetta en tiennyt (se ohjesivu, jossa ko. silmukka oli selitetty oli jäänyt kopioimatta...), mutta silmukoita oli vain kaksi palmikon yläreunassa, joten tein ne sitten vain jotenkin...  Lopputulos oli minusta ihan ok, vaikka palmikon yläpää olikin itse sävelletty.

Lankana tässä on Dropsin Big Merino, väri kanerva ja puikot 4 mm Knit pron pyöröt (80 cm kaapeli).   Tämä  Hugo-kauluri   oli myös lahja anopille ja koko oli onneksi sopiva. Lanka samainen Dropsin big merino (väri kanerva) ja puikot 4 mm. Kaapeli piti vaihtaa 100 cm:een, kun 80 cm kaapeli kävi lyhyeksi.  Lahja oli tosi mieluinen, saaja kun tykkää kaulureista enemmän kuin kaulahuiveista ja saajan edellinen kauluri oli liian pieni, joten päätyi isommalle neitokaiselle. Merino on kyllä ihanaa, kun ei kutita yhtään.  Kaulurissa lanka on tietty vähän paksua eli jos on tiukka kaulus takissa, niin voi tulla ongelmia.  Mutta halusin käyttää kaulurissa samaa lankaa kuin tuossa pipossa, jotta käyvät hyvin yhteen.
Seuraavaksi siskolle annetut lahjat.  Toivelistalla oli harmaa ja vaaleanpunainen pipo.  Tässä siis hopeanharmaasta Drops Baby Alpaca Silk -langasta (70 % Baby Alpaca ja 30 % Mulberry Silk, 50 g = 167 m) tehty Delilah-pipo (Ohje Drops Design). 

Pitsikuvio oli helppo tehdä, kun kuvio on pystysuunnassa eli erilaisia kierroksia ei ole kovin montaa.  Jopa minä opin sen nopeasti, vaikka uskaltauduin tekemään pitsiä ensimmäistä kertaa vasta viime kesänä. 

Pelkäsin että piposta tuli liian pieni, mutta on kuulemma saajalle aivan sopiva, hienoa! Kovin lämminhän se ei varmastikaan ole, mutta lienee hyvä kevät- ja syyskeleille sekä talven lämpimille päiville.

Vieressä oleva kuva on otettu ulkona keltaisessa auringonvalossa, joten väri näyttä ruskealta.  Siinä näkyy kuitenkin pipomalli aikuisen päässä.
 

Tässä kuvassa väri näyttää sellaiselta, millainen se oikeasti on. Mallina 7-vuotias neitokaisemme.


Sisko sai myös vaaleanpunaisen Bliss-setin, tämänkin ohje on Drops Design:n.   

Lanka on Dropsin Nepalia (65 % villaa ja 35 % alpakkaa, vahvuus 50 g = 75 m) sävy vanha roosa 3720.   Väri ei ole ollenkaan minun tyyppiseni, joten settiä oli vaikea neuloa, kun se ei tuntunut ollenkaan "omalta".  Ohje on olemassa vain tuohon pipoon, kaulurin ja lapaset tein omalla ohjeella tuota samaa kohokuviota käyttäen. 

Kaulurissa silmukoita oli 80  ja puikot  5 mm. 

Lapasissa silmukoita on 4 x 10 (naisen reilu koko), puikot 5 mm.

On kyllä vaikeaa kuvata niin, että värit säilyisivät oikeanlaisina. Näistä kahdesta tuo ylempi lienee lähempänä todellista. 


  Tässä on sitten äidille tehdyt joululahjat. Ensin Lina-pipo. Ihastuin sen kuvioon heti kun törmäsin siihen netissä!  Siinä palmikko neuvottiin tekemään ilman palmikkopuikkoa ja tekniikka sopi minulle hyvin.  Palmikkopuikon käsittely kun ei ole minusta mitään herkkua.   Lankana Dropsin Merino Extra fine, sävy sellainen lime.  On minusta kirkkaampi kuin tässä kuvassa.  Tätä tehdessä tuli mieleen, että näin voisi tehdä myös pannan!  Teinkin sen myöhemmin, lisään siitä kuvan kunhan ehdin...        
                            

Tässä äidille tehty Hugo-kaluri.
Lankana Hjerte Garnin Alpaca Silk ( 60 % alpaca 30 % merino 10 % silk, paksuus 50 g = 167 m.) Tarvitsin 3 mm päitä välillä toiseen työhön ja vaihdoin tähän sitten takaisin vahingossa 3,5 mm puikot ja tuo vaihtokohta jäi ikävästi näkyviin, jos osaa sitä katsoa. Kauluri oli saajalleen mieleinen, hyvä niin!

 

 Tässä äidin kolmas lahja: tuosta samasta alpaca-merino-silkkilangasta tehdyt lapaset. Halusin kokeilla näihin tuollaista minulle uutta pintakuviota, jonka löysin täältä

Malli oli helppo oppia ja tehdä ja kuviosta tuli mielestäni hieno! Lapasen muu ohje on omasta päästä.
 
Sitten isälle tehdyt lahjat.  Tässä ensin Sillinki-mallinen pipo, johon törmäsin netissä etsiessäni hyvää miehen pipomallia.  Oma käsialani on vaan vissiin aika löysä, joten piposta tuli isohko. alkuperäisessä kuvassa pipo on selvästi pienempi.  Ehkä täytyisi käyttää ensi kerran pienempiä puikkoja tai vähentää silmukoita? 
Tuo oli muuten ensimmäinen enlanninkielinen ohje, jonka tein!  Ja hienostihan se meni, kun löysin Ullaneuleesta hyvän englanti-suomi-neulesanakirjan. ( Ja pyysin varmuuden vuoksi parilta ystävältä luvan kysyä neuvoa, jos tulee tenkkapoo...)

Lankana suklaanruskea Cascade Titityystä.
Isä sai myös oman Hugo-kaulurinsa. Lankana Dropsin Baby Merino.
Tässä kaksi muuta isän saamaa pipoa. Raitapipon ohje on täältä, mutta mukailin kokoa hieman.  Pallopipo näyttää kuvassa hassummalta kuin oikeasti on... Lankana molemmissa Dropsin Merino Extra fine. Pallopipon ohje on osittain omasta päästä, kavennukset täältä.

Laitan tähän samaan syssyyn myös isänpäivälahjaksi tehdyn hirvenmetsästyspipon. Saajalla kun ei kuulemma ole muita siihen homman sopivia päähineitä kuin joku vanha ja kauhtunut tekokuitunen pipo ja passissa täytyis olla lämmintä sekä päällä että päässä.

Lankana Dropsin punainen Merino Extra Fine. Tämä Jacques Cousteau pipon ohje löytyi netistä, mutta sivu näyttää olevan tällä hetkellä salasanan takana. Tämä on siitä hankala malli, että jos sitä ei vedä syvälle päähän, niin pään päälle jää nyppylä.  


Nyt täytyy palata perheenäidin arkeen ja lähteä tyhjentämään ja täyttämään astianpesukonetta. Hellurei!

3 kommenttia:

Kristiina K kirjoitti...

Olet kyllä ahkera neuoloja! Ihan mahtavia lahjoja ja kauniita värejä. Mun suosikkeja on tuo ensimmäinen pipo ja vihreät lapaset.

Liila kirjoitti...

Olen sanaton! Aivan mahtavia neuleita! Ja onnea teille kaikille uudesta blogista. Tulen vierailemaan usein :)

Aino P. kirjoitti...

Miten sä tänne näin nopeasti ehdit? En edes ehtinyt mainostaa tätä missään :-) Mutta kiitos onnitteluista, tää bloggaaminen onkin aika koukuttavaa...