torstai 26. helmikuuta 2015

Silkkinen Multomah ystävälle

 
 
 
Ostin Rowanin ihanaa Purelife -lankaa taannoin paikallisen lankakaupan poistolaatikosta, vaikken silloin vielä tiennyt, mitä siitä tekisin.  Aiemmin olin tehnyt samasta langasta hempeän, marjapuuron värisen huivin itselleni ja se oli viime kesänä lempihuivini! Lämmin, muttei kuitenkaan kuuma.  Langan matsku on aivan ihanaa - ja mikä parasta ekologista!  Se sisältää nimittäin 36 % kierrätyssilkkiä, 36 % kierrätyspuuvillaa ja 28 % kierrätysviskoosia.  Käsituntuma ja tuoksu on hyvin silkkinen, neulontakokemus venymätön ja nyörimäinen.  Valmiina huivina hyvin laskeutuva. 
 
Nyt keksin, että tämä taivaansinen sävy sopisi luullakseni erinomaisesti eräälle keväällä syntymäpäiviään viettävälle ystävälleni!  Hänelle en ole ennen huivia tehnytkään, joten olin iloinen keksiessäni, että teen langasta hänelle lahjahuivin kevääksi ja kesäksi. 

Mallikin löytyi aika pian, nimittäin Multomah (Ravelryssä, ilmainen). Muutin vain taas tuon ainaoikean sileäksi.  Ihan jees neuloa, ainakin tosi nopea. 

 
  
 
Ohje oli minusta vähän vaillinainen.  Jos en olisi koskaan huivia neulonut, niin olisi tullut parissa kohtaa tenkkapoo.  Tykkäisin, jos ohjeessa olisi eri kokovaihtoehtoja, mutta tässä sitä ei ollut. Vaan aika sopiva tuosta onneksi tuli. 


Malli: Multomah
Lanka: Rowanin Purelife
(36 % kierrätyssilkkiä, 36 % kierrätyspuuvillaa ja
28 % kierrätysviskoosia,
50 g / 125 m)
Puikot: 4 mm 

keskiviikko 25. helmikuuta 2015

Opossumia itsellekin



 
Oli aika saada itsellekin unelman pehmeästä Kaurista jotain, johon kääriytyä.  Lanka on kyllä aivan kuin pumpulia neuloisi... Sitä on olemassa ihanissa väreissä, mutta halusin itselleni nyt ihan perusharmaan huivin, joka käy sitten monien vaatteiden kanssa.  Valitsin siis tämän siniharmaan sävyn huiviini. Lanka oli ostohetkellä sopivasti tarjouksessa 8 e / kerä (normaalihinta 10 e / kerä). Ja tätähän saa Suomessa ilmeisesti vain Vihreästä Vyyhdistä Helsingin Toiselta linjalta. Liike tuo sitä itse maahan.
 

Malliksi valikoitui kaunis Palmyre (Ravelryssä, maksullinen).  Se oli taas aivan erilainen neulottava kuin aikaisemmat huivini.  Mukava kyllä oppia uutta.  Ja tuo pitsi oli myös ihan omanlaisensa.  Yhden rivin tein siinä väärin ja se näkyy lopputuloksessa, muttei niin paljon että olisin jaksanut purkaa sitä.  Hauska ja mielenkiintoinen neulottava kaiken kaikkiaan.  Silmukkamerkkejä käytin vähemmän kuin mitä ohjeessa oli, kun en jaksa koko ajan pomppia niiden yli.  Muuten pitäydyin ohjeessa.
 
Ostin tuota samaa siniharmaata Kauria myös worsted-vahvuisena, siitä olisi tarkoitus tehdä joskus huiviin sopiva pipa.

  
Ah, nyt kuitenkin keskityn nauttimaan ihanasta opossumihuivistani...


Malli: Palmyre
Lanka: Kauri fingering (60 % merino, 30 % opossumi ja 10 % silkki, 40 g / 153 m)
menekki reilu 4 kerää
Puikot: 4,5 mm

perjantai 20. helmikuuta 2015

Kaverille kans!


 
Ystävälläni oli juuri syntymäpäivät ja tein hänellekin tällaiset huovutetut lapaset.  Pakkaset tosin kaikkosivat, mutta ovatpa sitten ensi talveksi valmiina! Näistäkin tein sen verran reilut, että sisään mahtuu aluslapaset. Koska en ollut varma onko hänellä sellaisia, kävin ostamassa kaupasta varmuuden vuoksi pakettiin lisättäväksi vielä neulesormikkaat. Ehkä voisin tehdä aluslapaset hänelle sitten ensi vuonna synttärilahjaksi.
 
Tässä alla kuva lapasista ennen huovutusta.  Olisi pitänyt laittaa käsi tuohon kuvaan, niin näkyisi tuo koko paremmin.
 
 
Malli: Novitan huovutetut lapaset
Lanka: Novitan Joki
Puikot: 7 mm

torstai 12. helmikuuta 2015

Havuköynnös-kämmekkäät


Ystäväni ihaili kesällä eräässä käsityökaupassa kämmekkäitä ja ajattelin, että täytyypä neuloa hänelle sellaiset! Väri ei näissä kuvissa toistu oikein, joissa näyttävät melkein harmailta. Oikeasti ovat havunvihreät, joista mallin nimi. 
 
Halusin tehdä kämmekkäät ohuesta langasta, jolloin soveltuvat sisäkäyttöön.  Peukulle tein vain aukon, jolloin käämmekkäitä voi käyttää myös rannekkeina ilman, että peukun paikka törröttää siinä tiellä.  En muistanut punnita näitä valmiina, mutta 50 g kerästä jäi vielä jonkin verran. Kerin langan alussa kahdelle kerälle, jotta tiesin miten pitkä varsi langasta tulee, mutta en sitten kuitenkaan tehnyt niin pitkiä kuin lagasta olisi tullut.  Tästä samaisesta syystä neuloin ne ylhäältä alas päin. 
 
 
Ohje on omasta päästä ja menee näin:
- Luo 4 x 12 silmukkaa
- Neulo 4 o 2 n joustinneuletta sen verran kuin haluat.
- Aloita palmikot kahdella puikolla tekemällä palmikonkierto joka viidennellä kierroksella, mutta vuorotellen vain joka toisessa palmikossa.  Tee kahdella muulla puikolla sileää.
- Jätä sopivassa kohdassa peukalolle 8 silmukan kokoinen aukko 2 s päähän reunasta.
- Jatka niin pitkään kun hyvältä tuntuu.
- Tee loppuun vielä 4 o 2 n -joustinneuletta sen verran kun haluat.
Eikö olekin tarkka ohje?
 
Kokeilin näissä ekaa kertaa Veera Välimäen tapaa tehdä palmikonkierto ilman apupuikkoa. (Video on nähtävissä täällä.) Olihan se ihan kätsy bussissa, kun ei tarvinnut apupuikon kanssa räplätä, mutta hetki meni ennen kun opin kaivamaan puikon kärjellä oikean langan oikeasta välistä. Se huono puoli tekniikassa on minun käsialallani, että palmikonkiertosilmukoista tuli tosi löysät. 
 
Käytin näiden neulomisessa hiilikuitupuikkoja, joista en erityisemmin pidä.  Mutta reissussa ja näissä tarkoissa puuhissa ne ovat katkeamattomina ja terävine kärkine ihan verrattomat.
 
 
Ajattelin että olisin saanut nämä viime viikonloppuna Helsingin-matkalla valmiiksi, mutta sen verran oli alussa säätämistä silmukkamäärien kanssa, että valmistuminen meni eiliseen.  Mutta sain kuin sainkin kämmekkäät pakettiin ja postiin ajoissa niin että ehtivät perille ystävänpäiväksi ystäväni ranteita lämmittämään!
 
 
Malli: Havuköynnös (oma)
Lanka: Dropsin BabyAlpaka Silk (70 % alpakkaa ja 30 % silkkiä, 50 g / 167 m) 
Puikot: 2,25 mm hiilikuituset

torstai 5. helmikuuta 2015

Sukat serkulle


 
Ostin kesällä Helsingin kauppatorilta Riihivillan ihanaa, luonnonvärjättyä suomenlampaan villaa. Halusin tehdä niistä vihdoin itselleni sukat, mutta taidankin antaa nämä sittenkin serkulle synttärilahjaksi.  Teen omat sukkani sitten joskus myöhemmin. Tuota vaaleanpunaista ja violettia väriä ei kauheasti jäänyt, mutta eiköhän niistäkin muutama raita vielä tule.

 
Tässä värin lähteet:
Vaaleansininen: Morsinko
Tummansininen: japanilainen indigo
Vaaleanvihreä: Järviruoko
Vaaleanpunainen: Kokenilli
Violetti: Japanilainen indigo sekä kokenilli
 
Ja tässä ihanat vyyhdit ennen projektin aloitusta:
 
 
Sukkien idean sain netistä, mutta en laittanut osoitetta ylös. Muutin mallia mieleisekseni ja tällaiset niistä tuli. Itse en ole tuon nurjan ystävä, joten ehkä teen omiin sukkiini sitten ihan sileät varret. Riihivillan lanka on 100 % villaa, joten jalkaterään käytin Viking Vilmaa, joka oli juuri paikallisessa Kretliinissä puoleen hintaan!  Se on minusta tosi ihanaa neuloa - ihan kuin siinä olisi Aloe veraa, niin jotenkin pehmeältä ja liukkaalta tuntuu neuloessa.
 
 
Malli: Idea netistä, muuten omasta päästä
Lanka: Värikkäät: Riihivillan luonnonvärjätty (100 % suomenlampaan villa)
Harmaa: Viking Vilma (75 % villa, 25 % polyamidi. 100 g / 260 m)
Puikot: 3 mm

sunnuntai 1. helmikuuta 2015

Rakkauden tumma huivi


Ostin tämän ihanan pehmeän merinolangan toissakesänä Dublinissa, jossa olimme armaani kanssa viettämässä 10-vuotishääpäiväämme.  Siellä se makoili vaatekaapin merinolankalaatikossa, kunnes vihdoin ehdin saamaan sen puikoille.
 
 
Vyyhdillä nämä kirjavat huivilangat ovat aina tosi ihania, mutta olen huomannut, että kaunista huivia niistä on vaikea saada... Tätäkin yritin ensin raidottaa viininpunaisella ja sitten harmaalla, mutta sitten ajattelin, että anti olla, ja annoin mennä ihan vain yksikseen.  Onhan tuo aika kirjavaa, mutta saapi ollakin.  Puikkojen kokoakin vaihdoin isompaan, kun tuntui että ensimmäisillä tuli liian tiukkaa.  Vieläkin olisi vaikka saanut olla isommat.
 
 
Malli on Heidi Alanderin Titanium, mutta lanka loppui vähän kesken eli oikeasti pitsireunuksen kuuluisi olla leveämpi.  Sen verran tein malliin muutoksia, että tein tuossa runko-osassa sileää ainaoikean asemesta, koska en ainaoikeasta pidä ja keskilisäykset tein erilailla niin ettei siihen tullut tuota reikärivistöä. 
 
Joskus olisi kiva tehdä tämä malli ihan kokonaankin.  Meinasin, että pidän tämän kotona sellaisena viluisten iltojen kaulanlämmittimenä.
 
 
Malli: Titanium (Heidi Alander)
Lanka: Fyberspates: Vivacious 4Ply (100 % merinoa. 100 g / 365 m)
Puikot: Muistaakseni 4,5 mm