maanantai 31. maaliskuuta 2014

Tommille pöksyt


Pienempi neitokaisemme leikkii kovasti nukeilla ja yhdellä niistä, Tommilla, ei kuulema ollut lainkaan housuja. Minua pyydettiin tekemään sellaiset, joten ei siinä auttanut, kun kaivaa toiveiden mukaisesti sinistä lankaa kaapista ja siihen sopivat puikot.

Tämä oli ensimmäinen nukenvaate, jonka olen eläissäni tehnyt.  Neuloin pöksyt ihan silmämääräisesti eivätkä nuo nyt niin vaikeat olleet, mutta tuosta pyllystä olen kyllä aika ylpeä!  Sain siihen oikean muodon tekemällä lyhennettyjä kerroksia.  En tiedä miten tällaiset pitäisi oikeasti tehdä, mutta itse tein ensin lahkeet alhaalta ylös ja lisäsin polven jälkeen sisäsaumaan silmukoita.  Sitten yhdistin lahkeet ja tein pari kierrosta oikeaa ennen kun tein ne lyhennetyt kerrokset. Lopuksi neuloin vyötäröresorin ja ompelin sen sisäpuolelle aivan ohuen kuminauhan, jotta pöksyt pysyvät päällä kovemmassakin menossa.  




Malli: Oma
Lanka: Viron villaa
Puikot: 3 mm

lauantai 29. maaliskuuta 2014

Turkoosi, helppo palmikkopipo



Löysin tämän ohjeen Ravelrystä jo jokin aika sitten (ohje on maksullinen), mutta vasta nyt löysin siihen sopivaa lankaa.  Näin nimittäin Poppelissa ihanaa, turkoosia Cotton Merinoa ja ostin sitä tehdäkseni siitä eräänlaisen hartiahuivin, mutta sitten keksin, että sehän voisi sopia tähän pipomalliin!  Sohvatyönä minulla on edelleen eräs villatakki, joten tämä pääsi reppuun bussityöksi. 

Malli oli tosi helppo ja nopea.  Palmikonkiertoja tuli harvakseltaan ja olivat keskenään aina samanlaisia.  Yksi kerä ei aivan riittänyt tähän pipoon, mutta onneksi olin ostanut sitä reilusti.  Tuo lanka oli vähän ohuempaa kuin ohjeessa oleva, mutta hyvä siitä tuli noinkin.  Tein itse asiassa resorin jälkeisen osan vähän ohjetta ohuemmilla puikoilla, joska minulla ei ole 4,5 mm puikkoja ja toisekseen, koska arvelin että piposta olisi voinut tulla liian harva niin suurilla puikoilla, koska lankakin oli ohuempaa.

Minulla ei taida nyt olla sopivaa takkia tuon kanssa, mutta tiedän kaksi ihmistä, joille tuo sopisi eli voisin pistää tuon lahjajemmaani ja tehdä syksymmällä vielä toisen samanmoisen sille toiselle ihmiselle, mutta ehkä käytän siinä resorissa vielä pienempiä puikkoja, niin tulee vielä napakampi. 

Ilman pingotusta tuosta lakiosasta tuli vähän suippomainen, mutta se korjaantui, kun annoin sen muotoutua kosteana ilmapallon päällä.  Puhalsin ilmapallon tosin vähän liian isoksi niin että taisi vähän levittää tuota resoriakin.  Täytyy muistaa ensi kerran puhaltaa siitä vähän pienempi.



Tämä on siitä hyvä malli, että sopii kaikenkokoisille päille!  Malliksi pääsi tällä kertaa isompi neitokaisemme, jota ei mallintyöt haitanneet, kunhan sai lukea akkaria samalla...

 

Malli: Sand Bank
Lanka: Drops Cotton Merino (52 % villaa, 48 % puuvillaa 50 g / 120 m)
Puikot: 3,5 mm / 4 mm

lauantai 22. maaliskuuta 2014

Karkkisukat kaverille


Tämä sukat tuli neulottua aika moneen kertaan...  Tein tästä samasta langasta eräälle tärkeälle ystävälle nämä kirjoneulelapaset vuosi sitten ja nyt ajattelin, että teen jäljelle jääneestä kerästä hänelle vielä sukat, niin ovat ikään kuin samaa sarjaa.  Jotta lanka ei loppuisi kesken, aloin tekemään sukkia varpaista varteen.  Lanka riittikin yllättävän pitkiin varsiin, vaikka ajattelin, että siitä riittää vain sellaisiin nilkkasukkiin. Kun sain sukan valmiiksi, se olikin vähän tylsä ja purin varren.  Tein siihen pientä palmikkoa ja niin siitä tuli vähän kivempi. 

Välissä oli sitten kaikkea muuta tekemistä ja kun aloin tehdä toista sukkaa, en löytänyt mistään sitä kantapään ohjetta, johon olin merkannut silmukkamäärät... Mrrr.... No, tein säkällä eikä siitä tullut samanlainen kuin ensimmäisestä.  Purin ja tein uudestaan.  Vieläkään eivät silmukkamäärät täsmänneet.  En oikein nimittäin vieläkään ymmärrä kantapään tekemistä noin "väärin päin" ja minun on aina katsottava se ohjeesta enkä ymmärrä miten silmukkamäärät oikein siinä menevät - siis että jos lopussa on liikaa silmukoita, niin mitä täytyy tehdä eri tavalla, jotta se muuttuisi oikeaksi.  No, ei auttanut muu kuin purkaa koko sukka ja se ensimmäinenkin aivan kokonaan. 

Tällä kerralla otinkin sitten valkoista lankaa mukaan ja tein sukkiin raitoja.   Näin itse asiassa tuon värikkään merinon eri värit tulevat paremmin esiin. Kun tiesin, mihin lanka riittää, tein ne vanhaan tyyliin ylhäältä alas. Loppujen lopuksi lankaa jäi vieläkin jäljelle.  Ajattelin, että teen siitä isommalle neitokaiselle ensi talveksi aluslapaset valkoisen langan kanssa.  Tuo lanka on kyllä ollut tosi riittoisaa! 


Tässä alla kuva siitä minkälaiset sukat olivat ennen purkamista.  Vieressä kerä, josta tuli yksi sukka.  Aika pieni, eikö?  Yllättävän riittoisaa tuollainen ohut lanka kyllä on!

 

Lanka on kyllä mukava neuloa.  Ystävä sanoi lapasista, että ovat pysyneet tosi hyvinä, eivät ole nyppyyntyneet yhtään.  Toivottavasti sukat pysyvät yhtä hyvinä!


Malli: Tuollainen perussukka
Lanka: Värikäs: Heritage hand painted sock yarn (75 % merino + 25 % nylon, 100 g / 400 m)
Valkoinen: Red Heart: Heart & sole with aloe (75 % villa + 25 % nylon, 50 g / 195 m)
Puikot: 2,25 mm / 15 cm 

Siilit

Neitokaisen ystävällä on synttärit ja hän on toivonut omia siililapasia jo pitkään.  Lupasin että teen sellaiset hänelle synttärilahjaksi.  Tässä ne nyt ovat. Vaihdoin kärjessä langan ruskeaksi siinä vaiheessa, kun jokaisella puikolla oli neljä silmukkaa, niin ei tarvinnut tehdä nenää erikseen.  Kyllähän näitä lapasia neuloisi, mutta tuo viimeistely tökkii joka kerta... 

Ei näistä sen enempää, tein nämä samalla tavalla kuin aiemmatkin. Yksi kerä Dropsin Limaa riitti näihin just, vaikka pelkäsin että loppuu kesken. Lankaa jäi noin 40 cm.

Tässä silmukkamääriä.  Lapaset ovat pienikokoiselle 8-vuotiaalle.
- Alussa 36 s, 2 o 2 n -resoria 24 krs.
- Sileää 10 krs, jonka jälkeen peukulle jätetään 6 s.
- Ennen kärkikavennuksia 20 krs.
- Peukulla on yhteensä 14 s ja 12 krs ennen kärkikavennuksia.
- Piikeissä on 20 s ja korkeutta sen verran kun on tarvis.


Malli: Oma peruslapanen
Lanka: Drops Lima (65 % villaa + 35 % alpakkaa, 50 g / 95 m)
Puikot: 3 mm

sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Kaksi kuplivaa kauluria


Toisenkin kaverin synttärit lähestyvät ja ajattelin tehdä hänellekin kuplakaulurin. Ja samalla itselleni samanmoisen, mutta himpun verran pienemmän. 

Kaverin kauluri on Dropsin Drops <3 you 4 -lankaa, joka on niiiiin pehmeää...  On kuin pumpulia neuloisi... Lanka on 55 %, villaa 40 % ja 5 % pellavaa (50 g / 75 m). Kuplarivistöjä on siinä 8. Käytin siinä 5 mm puikkoja paitsi yläresorissa 3,5 mm puikkoja, jotta pysyy hyvin ylhäällä. Lankaa meni yhteensä 93 g. Vähän harmitti, kun olisi pitänyt tehdä ehkä sittenkin pienemmillä puikoilla. Inhoan harvaa neulontajälkeä ja tuo on nyt minun makuuni vähän liian harvaa.  Mutta laiska kun oon, niin en jaksa purkaakaan.




Oma kaulurini on Dropsin Nepalia (65 % villaa ja 35 % alpakkaa, 50 g / 75 m). Käytin siinä 4 mm puikkoja ja tein 7 kuplarivistöä.  Lankaa kului 78 g. Se on päällä selvästi piukempi kuin tuo kaverin kauluri. 


 
 

lauantai 8. maaliskuuta 2014

Kesäsukat lahjaksi


Erään ihmisen merkkipäivä lähestyy ja kun tiesin hänen pitävän tästä langasta, niin tein hänelle tästä sukat kesäksi. Perusmeininkiä siis. Lankaa oli vain yksi 50 g kerä, josta jäi pikkukerät jäljelle.  Kovin paljoa pidemmät varret langasta ei siis olisi tullut.



 
 



 

Malli: Perussukka lyhyellä varrella
Lanka: Red Heart / Heart & sole with aloe
(70 % superwash villa / 30 % nylon, 50 g / 195 m)
Puikot: 2,25 mm 15 cm

sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Joululahjahuivi



 
Sain siskoltani joululahjaksi lahjakortin Fiina-neuleeseen ja tammikuussa kävin työmatkan yhteydessä valitsemassa lahjakortilla neljä kerää Mondal-merkkistä merinoa (50 g / 120 m).  Aloitin ensin neulomaan erästä toista huvia, mutta en tykännyt sen pitsistä, joten purin neulomuksen ja etsin uuden ohjeen.  Tämä All about love -huivi näytti kivalta: pitsi näytti minusta hyvältä ja sitä oli vain alareunassa eikä koko huivissa, mikä nopeuttaa huivin valmistumista aina huimasti ja sopii tällaiselle osa-aikaneulojalle.  Lisäksi tässä tuli opeteltua jotain uutta: tämä oli nimittäin ensimmäinen neulomani huivi, joka aloitettiin alareunasta.  Ohje on ravelrystä ja löytyy täältä

Tätä oli kyllä tosi mukava neuloa.  Pitsin oppi helposti ulkoa ja tuo yläosa oli tosi nopsa tehdä.  Vaikka eihän tämä sitten mikään iso huivi olekaan.  Neuloin tämän vuorokaudessa - aloitin perjantai-iltana ja pingotin lauatai-iltana Putouksen mainostauoilla.   Putouksen lisäksi tätä neuloessa tuli katseltua Sel8nne-elokuva, yksi jakso Frasiertä, hiukan South Parkia, vähän lauantaiaamun Pikku Kakkosta, kolme jaksoa Mikko Mallikasta, pienemmän neitokaisen sirkusesitystä sekä Veri on vettä sakeampaa -sarjaa. 

Ohjeessa suositeltiin käyttämään silmukoiden luomisessa 5,5 mm puikkoja ja sen jälkeen 4,5 mm puikkoja, mutta kun niitä ei minulla ollut, käytin 5 ja 4 mm puikkoja.  Yritin sitten neuloa oikein löysin rantein.  Ja kivempaa se niin on kuin että täytyisi tehdä oikein kireää.  Lankaa tähän meni kaikenkaikkiaan n. 130 g ja vielä reilu kerä sitä jäi.  Mitäköhän siitä keksisi?

Kuvaaminen oli taas haastavaa, mutta tässä joitain otoksia. 





Neulomisen välissä kutimia oli hyvä pitää ystävän antamassa projektipussissa :-)


Malli: All about love
Lanka: Mondial Merino Sport
Puikot: 5 ja 4 mm pyöröpuikot (80 cm)

lauantai 1. maaliskuuta 2014

Sydänsukat neitokaiselle

 



Niin se taitaa olla, ettei suutarin lapsella ole kenkiä.  Tajusin nimittäin, että isomalla neitokaisellamme on vain yhdet sopivat villasukat! (Nimittäin nämä kuplasukat.) Muut projektit joutivat siis tauolle siksi aikaa, että sain tilanteen korjattua. Onneksi nämä tämänkokoiset ovat nopea tehdä. 

Loin aluksi 12 silmukkaa per puikko ja neuloin 15 krs 2 o 2 n -joustinneuletta.  Sitten neuloin  yhden kierroksen sileää lisäten alkuun ja loppuun yhdet silmukat, jolloin silmukoita oli tasan 50 kuten tuossa sydänkuviossa pitää olla.  Tein noita sydänrivistöjä 5, jonka jälkeen kavensin niin, että nilkan joustimessa on 10 s puikolla.  Kantapäässä on 12 krs ja kantapään jälkeen 38 krs ennen kärkikavennuksia.  Nyt on sentään kahdet sukat tyttösellä, vaikkei noita taida tänä talvena enää paljoa tarvita. (Sydänkuvion otin muuten tämän From Norway with love -pipon ohjeesta.)

Eipä nämä kummoiset ole, mutta tuollaiset perussukat. Olivatpahan ainakin nopeat tehdä. Seuraavaksi tekisi mieli tehdä tytölle jotkut palmikkosukat... Mutta ei siis enää tänä talvena. Tai sitten ohuesta langasta pitsisukat...?  

 

Malli: Tuollainen perussukka
Lanka: Harmaa Viking Villeä, v. pun Dropsin Karismaa
Puikot: 3 mm, 15 cm