lauantai 22. helmikuuta 2014

Puikkopidikkeitä

Entiset puikkopidikkeet osoittautuivat hiukan liian nafteiksi, joten tein uusia.  Näistä riittää jokunen lahjaksikin.  Kuminauhojen pituus oli kyllä vaikea arvioida.  Näistä meinasi tulla vuorostaan liian isoja, mutta luulen, että ovat nyt hyviä.  Pienemmät ovat 15-senttisille ja tuo yksi iso 20-senttisille puikoille. 

Alkuperäinen ohje on  ystäväni Lumoava Liila -blogista, mutta minä käytin puuvillakankaan asemesta huopaa ja säästyin näin monelta työvaiheelta :-).  Aplikoin huopaan noita maatuskan päitä. Tuli kivat, vaikka itse sanonkin :-). Nyt kelpaa lähteä kutimien kera reissuun!




Kuplia kiitokseksi

 
Saamme yöpyä Helsingin-lomallamme sukulaisen tyhjässä asunnossa ja kiitokseksi siitä neuloin tälle ystävälliselle ihmiselle tällaisen yksivärisen kuplakaulurin.  Harmikseni varastoista löytyneet kaksi kerä Dropsin Lima -lankaa eivät ihan riittäneet, mutta Dropsin langoissa on se hyvä puoli, etteivät sävyt vaihtele, vaan samoja sävyjä on aina saatavissa.  Niinpä sain ongelmitta samaa oranssia lankaa lisää ja kaulurin valmiiksi. 

Tämä oli nopea tehdä, kun sekä lanka että puikot ovat paksuja.  Pitäisköhän tehdä itselle tuollainen valkoisena?

Tässä on 84 silmukkaa. 1 o 1 n -resoreissa on 6 krs ja niiden välissä 8 kuplarivistöä. Päättelin kaulurin joustavalla tavalla, jonka nimeä en nyt muista eli neuloin aluksi kaksi oikein, sitten siirsin ne vasemmalle puikolle ja neuloin ne takareunasta oikein  yhteen.  Sitten neuloin yhden oikein, siirsin kaksi silmukkaa vasemmalle puikolle, neuloin ne takareunoistaan oikein yhteen jne.

Toivottavasti saaja tykkää tästä. Kuplien ohjehan löytyy esim. täältä, Neulovan nartun blogista.



Malli: Oma
Lanka: Drops Nepal (reilu 2 kerää)
Puikot: 5 mm

maanantai 10. helmikuuta 2014

Norosta kämmekkäät, uuuu!

Ostin Tampereen käsityömessuilta kerän ihanan väristä Noroa, jonka vuoro oli nyt päästä puikoille. Olis ollut kiva tehdä siitä jotain pään lähelle eli kauluri, huivi tms, mutta lankaa oli vain tuo yksi kerä eikä se järin suuriin töihin riitä.  Olisihan sitä voinut yhdistää johonkin toiseen lankaan, mutta en oikein keksinyt, mikä lanka tuon pariksi olisi sopinut.  Niinpä tein langasta kämmekkäät.  Niihin lanka riitti hyvin ja niitä voi käyttää sisällä ja ulkona, syksyllä, talvella ja vielä keväällä. Noro on nimittäin niin ihanaa, että halusin tehdä jotain sellaista, jota tulisi myös käytettyä.  Ja siis itselle tulivat nämäkin.  

Lanka on siis Noron Silk Garden, jossa on 45 % silkkiä, 45 % mohairia ja 10 % villaa.  Paksuus 50 g / 100 m.  Se on itsessään niin ihanaa, etten halunnut tehdä kämmekkäisiin palmikkoa enkä pitsiä, vaan ihan vain tuollaista sileää neulosta, jolloin langan väri ja pinta tulee parhaiten oikeuksiinsa.

Ensin kokeilin raidoittaa tuota niin että kerin sen kahdelle kerälle ja neuloin yhden raidan vuorotellen kummaltakin kerältä.  Kerän värisävyt olivat kuitenkin niin epämääräisiä (ainakin niissä kohdissa), ettei siitä tullut kaunista.  Niinpä purin sen mitä olin ehtinyt neulomaan ja neuloin ihan vain yhdeltä kerältä. 

Silmukoita näissä on 38, alussa neljä kierrosta 1 o 1 n resoria ja lopussa seitsemän.  Ennen peukalon reikää on 41 krs, peukun kohdalla päättelin 6 s ja peukun jälkeen tein vielä 11 krs sileää ennen loppureseoria.  Peukun tein siihen kohtaan, kun lankaa oli noin kolmannes jäljellä. Jätin peukulle vain aukon, jotta kämmekkäitä voi käyttää myös rannekkeina.  Tykkään! Lisäksi nää oli tosi nopsat tehdä.  Ensimmäisen tein lauantai-iltana - aloitin klo 22 töistä tultuani ja sain sen ennen nukkumaan menoa valmiiksi.  (Myönnän, että nukkumaan meno venähti puolille öin...).  Toisen tein sunnuntaina kotihommien välissä ja matkalla töihin. Näitä olis siis nopsa tehdä lahjaksikin!

 


 
 
Malli: Oma
Lanka: Noro Silk Garden
Puikot: 3,5 mm, paitsi resoreissa 3,0 mm

keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Sydämiä sydämiä!



Tämäkin on ystävänpäivälahjaksi eräälle Tärkeälle Tyypille eikä siksi minulle sopiva väri ollenkaan... Päällä nämä asusteet vain ovat minusta kivempi kuvata, kun pöydällä kuvattuna niistä ei minusta saa niin selkoa, että minkä mallisia ovat.  Siksi kuvaan nämä aina itselläni, vaikka eivät välttämättä minulle niin sovikaan. 

Tämän mallin näin seuraamassani Napit puuttuu -blogissa. Mallin nimi on From Norway with love ja sen ohje löytyy täältä.

Lankana käytin Dropsin Merino Extra Finea kolmessa eri värissä.  Neuloin tämän itse asiassa kahteen kertaan, kun neuloin nuo mustat sydämet ensin liloiksi, mutta sitten ajattelin että saajalle sopisi ehkä sitten parhaiten tällainen musta-harmaa.  Olin jo päälakikavennuksissa, mutta purinkin sitten tuohon ensimmäisen sydänrivistön loppuun ja neuloin pipon uudestaan. Minusta pipo vaati tupsua, vaikkei ohjeessa sellaista olekaan.

En ole mikään kirjoneulefani, kun koko ajan on pieni paniikki, että kiristääkö liikaa vai liian vähän.  Onneksi höyrytys auttaa.  Merino vaan näyttää lötkistyvän höyrytyksestä aikalailla, mutta tämä malli nyt on muutenkin tuollainen lököttävä.  Toivottavasti saaja tykkää.  Itse arvioisin tämän sopivan hänelle, mutta pieni jännityksen poikanen näissä lahjoissa aina on...

 
 
 
 
Malli: From Norway with love
Lanka: Dropsin Merino Extra Fine
Puikot: 3,5 ja 4,0 mm

Mustat rinsessat

Näitäkin olen tarvinnut ja olivat "Mulle itselle" -listalla nyt kun joululahjat on tehty ja annettu.  Eli aluslapset mustien päällilapasten alle.  Perusrinsessalapaset. Lankana on Dropsin Baby merino (100 % merino, 50 g / 175 m) ja puikot 3,0 mm. Eipä näistä sen enempää. 

Rinsessakuvion ohjehan löytyy täältä Ulla-neuleesta. Langan ja puikkojen yhteispeli toimi kyllä hyvin. Merino on ihanaa neuloa ja nuo puikot niin pehmeät neuloa...


Malli: Rinsessa
Lanka: Dropsin Baby merino (menekki 47 g)
Puikot: 3 mm / 15 cm ruusupuuta

Ystävälle!




 
Sitä oranssia pipoa tehdessäni ajattelin, että teen sitten ystävänpäiväksi pipoon sopivan kaulurin kuplatekniikalla.  Nyt se on valmis. Tuli minusta juuri sopivan kokoinen eli sellainen, joka tarpeen tullen pysyy ylhäällä nenän ja poskien suojana, jos on oikein kova viima. 

Pohjavärinä on sama lanka kuin siinä pipossa eli Dropsin "Drops <3 you 2"-lanka, jossa on 50 % alpakkaa, 40 % villaa ja 10 pellavaa. (100 g / 100 m). Kuplissa on liukuvärjättyä Dropsin Big Delight -lankaa, joka on 100 % villaa (100 g / 190 m). Tuo pohjaväri loppui päättelykerroksella, jolloin korvasin sen Dropsin Nepalilla, joka oli melkolaikka samaa sävyä. (Mulla ei oo ihan niin justiinsa nää jutut...) 

Monelle ei tämän väriset asusteet käy, mutta lahjan saaja on sitä tyyppiä, jolle tällainen poltettu oranssi sekä vihreä käyvät kuin nenä päähän :-).  Ensi viikolla pistän tämän postiin ja toivon, että lämmittää pakkasella ja tuo iloa ja väriä ystäväni talveen!

Silmukoita on tässä 88 ja kuplien ohje löytyy esimerkiksi täältä. Tein 6 krs 1 o 1 n -resoria molempiin reunoihin ja välissä on 10 kuplarivistöä.




Malli: Oma
Lanka: Drops <3 you 2 sekä Drops Big Delight
Puikot: 5 mm ja 80 cm pyöröt (paitsi yläresori 4 mm päillä)

Puikkopidikkeet itselle ja lahjaksi

 
Ystäväni teki minulle tällaisen 20-senttisen puikkopidikkeen lahjaksi ja olen jo pitkään ajatellut, että tarvitsisin myös 15-senttisen samanlaisen, kun niillä neulon nykyään kaikki sukat ja lapaset.  Yksi päivä oli vihdoin aikaa ottaa ompelukone esiin.  Tein samaan syssyyn yhden 20-senttisenkin, jonka aijon antaa eräälle paljon neulovalle ystävälleni synttärilahjaksi. 

Ohje puikkoppidikkeisiin löytyy ystäväni blogista, mutta tein omani siitä villakangashameesta yli jääneestä kankaasta, niin säästyin monen sauman ompelulta... Huomasin vain, että varsinkin nuo hiilikuituiset ovat niin terävät, että meinaavat tulla tuosta kankaasta läpi. Eli joko puikkopidikkeen kuminauhan pitäisi olla piirun verran pidempi tai sitten kankaan pitäisi olla tiiviimpää.  Näihin on siis hyvä laittaa kutimet matkan ajaksi, niin eivät silmukat karkaile.




tiistai 4. helmikuuta 2014

Onnittelusukat




Olin tammikuun alussa eräässä hyvässä, kahden päivän koulutuksessa ja mukaan oli saatava jotain aivotonta neulottavaa.  Päätin sitten tehdä tällaiset ohuet raitasukat miehelle erään virstanpylvään saavuttamisen kunniaksi.  Hän kun himoitsi itselleen tällaisia ennen joulua, kun neuloin isälleni tällaisia. (Niitä ei tullut koskaan kuvattua eikä niitä siksi ole täällä blogissa.)  Tänään oli se päivä, kun sain sukkani hänelle luovuttaa eli  nyt ne voi laittaa myös tänne :-).  Monta muutakin juttua olisi valmiina, mutta en ole ehtinyt kuvaamaan niitä valoseen aikaan. Haastavaa tämä bloggaaminen talvella...

Näyttävät tuossa kuvassa hassuilta, kun varren resori vetää sen ihan kapeaksi.

Koulutuspaikka sijaitsi sopivasti Titityytä vastapäätä, joten ensimmäisen päivän lounastauolla kipaisin ostamassa itselleni hiilikuitupuikot.  Ajattelin niiden olevan hyviä näissä matkaneuleissa varsinkin kun teen näitä ohuita sukkia, jolloin puikotkin ovat tosi ohuet.  Pelkäänkin jatkuvasti, milloin saan puiset puikkoni katki.  Vaihdoin puikot siis lennossa uusiin hiilikuituisiin.  Olivat minusta ihan jees neuloa, mutta eivät silti voita Knit Pron koivuisia, jotka ovat ihanan pehmeät neuloa.  Mutta matkakutimissa taidan kuitenkin suosia jatkossa noita hiilikuituisia.  Toisen päivän aamuna yhdestä uudesta hiilikuitupuikosta lähti se metallinen pää irti, mutta sain sen tilalle Titityystä uuden.  Sitä kuulemma tapahtuu tosi harvoin, joten toivotaan, että kestävät nyt hyvin. 

Tykkään kyllä valtavasti näistä Regian väreistä :-).  Näissä sukissa on 4 x 16 silmukkaa, varressa 2 o 2 n -resoria 72 krs. Jalkapöydässä on 50 s ennen kärkikavennuksia. Koko on noin 43.


Malli: Oma perussukka
Lanka: Regia Ombre Stripe (75 % villa, 25 % polyester, 50 g / 210 m) menekki 84 g
Puikot: Hiilikuituiset 15 cm / 2,25 mm