sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Saippuapussit nokkoslangasta



Tällaiset tein joululahjoiksi miehelle, isälle sekä appiukolle.  Lanka on 100 % nokkosta ja tilasin sen  Villavyyhdistä. Nokkosessahan on luonnostaan homeenkasvua estävää ainetta eli siitä on hyvä tehdä pesuhuoneeseen / saunaan tarvikkeita.  Tämä nokkoslanka on muistaakseni Nepalista (tai jostain sieltä päin... en nyt voi tarkistaa, kun lanka on Villavyyhdistä loppunut), sillä Suomessa kukaan ei tee nokkosesta lankaa.  Nokkoslanka on kuulemma myös hyvin kestävää eli siitä voi hyvin tehdä erilaisia sisustustekstiilejä.  Tämä kestävyysasia minua tosin vähän mietitytti, ainakin tämän langan kun sai helposti käsillä poikki.  Nähtäväksi jää, kuinka hyvin pussi kestää käytössä. 

Ajattelin tehdä ensin sellaiset pesukintaat, joiden sisään laitetaan käsi, mutta kollega vinkkasi tällaisesta ja tämä tuntui heti hyvältä idealta!  Näihin laitetaan sisälle palasaippua ja sitten vain pesemään.  Saippua on näin helppo käyttää loppuun asti eikä se ole kädessä liukas. 

Ohje löytyi täältä Puhde-puodin blogista.  Saippuapussin pariksi käärin lahjapaperiin hunaja- ja kardemummasaippuaa.

Tää nokkoslanka oli aika veikeää (lue: vaikeaa) neuloa.  Se kun ei jousta yhtään.  Puikot tippuilivat heti, jos neuloi yhtään löysemmin eli yleensä nurjien raitojen jälkeen.  Ja puikkojenvaihtokohdista tuli aika löysät.  Kiinnostuneena jään kuuntelemaan käyttäjiltä palautetta ja jos ovat hyviä, niin saatanpa tehdä näitä joskus vielä lisää. 

Miehelle polvisukat


Näitä en uskaltanut laittaa tänne ennen joulua, mutta nyt nämäkin voi tänne jo lisätä.  Tilasin joskus marraskuussa Riihivillasta suomenlampaan villasta tehtyä sukkalankaa, jonka siskoni ystävällisesti haki kauppatorilta ja toi meille kylään tullessaan.  Nämä syntyivät junassa ja bussissa niin, ettei ukko-kulta nähnyt tekeillä olevaa lahjaansa.  Idea näistä syntyi isänpäivän aikoihin, kun tein polvisukkia omalle isälleni ja mallailin sukkia mieheni jalkaan.  Sen verran monesti hän niitä himoitsi itselleen, että päätin jo silloin, että täytynee tehdä hänelle omat.

En oikein muista näiden silmukkamääriä, mutta 3,0 mm puikoilla nämä tein.  Noissa värinvaihdoissa kokeilin sellaista tekniikkaa, ettei tule sitä porrasta siihen saumakohtaan.  Eli joka värin toisella kierroksella nostin ekaa silmukkaa tehdessä edellisen kierroksen ensimmäisen silmukan siihen samaan ja neuloin ne yhteen.  Ja hyvin toimi, ei tullut sitä porrasta takasaumaan.  Ei nyt vaan tullut otettua hienosta takasaumasta kuvaa, mutta uskonette ilmankin :-).  Se vaan harmittaa, että ei tullut tehtyä jostain syystä resoria tuohon nilkkaan.  En muista miksi tuohon päädyin, ehkä siksi ettei niissä isänkään sukissa sellaista ollut?

Kiva kokeilla näitä paksumpia lankoja, kun yritän etsiä laadukasta, paksumpaa sukkalankaa, joka ei nyppyynny.  Harmikseni joudun nyt toteamaan, että ainakin nämä nyppyyntyivät jo muutaman päivän käytössä :-(.  Etsiminen jatkuu siis yhä.  Sain joululahjaksi lahjakortin Fiinaneuleeseen, joten ehkä ostan sieltä jotain Regian paksumpaa lankaa, niitä näytti olevan ainakin kahta erilaista, toisessa on mukana silkkiä... 

 

Malli: Oma miehen polvisukka
Lanka: Riihivillan Ukko
Puikot: 3 mm

perjantai 20. joulukuuta 2013

Neitokaisille otukset

 
 
 
Ostin syksyllä Juju-kirjakerhosta Sydämellisiä lahjoja neuloen -kirjan.  Siitä jonkin ajan päästä Kretliinissä olikin kirjan ohjeella tehty hauska linnunpoikanen.  Pienempi neitokainen oli sillä kertaa lankaostoksilla mukana ja poikasesta lumoutuneena pyysi, että tekisin hänelle samanlaisen.  Eihän siinä auttanut, kun ostaa langat kahteen otukseen niin, että isosisko saisi myös omansa. 

Nämä on tehty kirjan pingviini-ohjeella. Ensin tehdään siis sydän kärjestä ylöspäin, sitten nokka taitetaan alas, otukselle neulotaan maha ja siivet ja lopuksi lintu täytetään ja muut osat ommellaan siihen kiinni.  Sydämen aloitus on vähän haastava, mutta muuten nuo oli aika vekkuleita tehdä.  

Lankana käytin Dropsin ihanan pehmeää Symphony-lankaa, joka oli minulle uusi tuttavuus.  Oi sitä pehmeyttä!  Langassa on 65 % merinovillaa ja loput polyamidia.  Ohjeessa kehotettiin käyttämään normaalia ohuempia puikkoja, jotta vanu ei pursua silmukoiden välistä ulos, joten käytin 2,5 mm puikkoja. Tällaisia niistä sitten tuli. Pingviininpoikaset joutuvat nyt muutamaksi päiväksi paperin sisään, josta vapautuvat sitten jouluaattona.  Jännittää, mitkä nimet uudet omistajat näille antavat :-)






Lisäys: pingiivininpoikasten nimiksi tuli Bingo ja Pingu :-)

Oi kuusipuu!

 
 


 
Näin joskus kauan sitten Ravelryssä hauskoja kuusia ja niitä oli ihan pakko kokeilla... En käyttänyt niihin sitten kuitenkaan tuota ohjetta, vaan neuloin kuuset ihan omasta päästäni.  Lankoina käytin niitä vihreitä, mitä varastossa sattui olemaan: Dropsin Nepalia, Dublinista ostamaani merinoa, viron villaa ja Riikasta ostamaani villaa.  Varsiksi ostin viinipullon korkkeja.  Ensin tuntui, että kuusista tuli tuosta korkin yläpuolelta kapeita, joten täytin nämäkin sitten vanulla. 



Pupu muovikasseille



Tämä oli tällä viikolla erään vapaaillan projekti oli pupu, jonka mekossa voi säilyttää muovikasseja. Pitkästä aikaa otin siis ompelukoneen esille.  Ostin tuota mekkokangasta vain liian vähän. Kaavat olivat väärässä paikassa ja nappasin mukaan kangaskauppaan itse pupun. No, kangaskauppiaan kanssa mitattiin mekon leveys mekon kohdalta, mutta kappalehan on tuosta hihojen kohdalta levämpi... Onneksi kangas oli tuplaleveää, eli siitä tuli sitten kuitenkin koko mekko, mutta tuohon keskelle piti tehdä sauma.  No ei liene käyttöä haittaavan. 

Jostain blogista sain vinkin, että Ikean euron tyynyt on hyviä, kun tarvii irtovanua.  Niinpä sitten ostin sellaisen samalla reissulla, kun käytiin Tampereen käsityömessuilla.  Oli siis tosi halpaa ja käsitöissä helppokäyttöistä, kun on sellaista pientä silppua. 

Tämäkin menee pukinkonttiin.  Tiedän saajan tarvitsevan tällaista ja yritin tehdä pupusta ko. ihmisen keittiöön sopivan. Saa nähdä, mitä tuumaa!



sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Tangled River -myssy



Veljen vaimolla oli synttärit ja tein hänelle jo kauan sitten tällaisen pipon, jonka ohjeen löysin Ravelrystä.  Vai olikohan se jossain blogissa?  Nyt en kyllä muista, mutta itse ohje löytyy joka tapausessa Ravelrystä.  Aluksi siitä tuli vain liian lyhyt, sillä luulen myssyn saajan pitävän enemmän myssymäisestä piposta.  Niinpä pari päivää ennen h-hetkeä päätin purkaa pipon yläosan ja tein siitä pidemmän.  Nyt siinä on kuusi noita pikkusilmukoita. Minusta tämä näytti mukavalta mallilta, mutta jotenkin kyllä häiritsee, kun tuota nurjaa on niin paljon.  Ainaoikea ja nurja ovat sellaisia pintoja, joista en ole koskaan oikein tykännyt. 

Pipo ei ollut mitenkään erityisen mukava neuloa, kun melkein joka kierroksella oli palmikonkiertoja... Mutta tuosta kuviosta kyllä tykkään, se on minusta kaunis. Neuloin pipon Dropsin Merino Extra Finesta, niin ei ainakaan kutita.




Malli: Tanled River by Woolly Wormhead
Lanka: Dropsin Erino Extra Fine, vajaa 2 kerää
Puikot: 3,5 ja 4,0 mm Knit Pron 80 cm pyöröt

Mustat siilit

Isomman neitokaisen ystävä oli kuulemma toivonut itselleen mustia siililapasia, joten joulukuun neulomislistalle piti ahtaa siis vielä yhdet siililapaset.  Tällaiset niistä tuli ja saaja avasi ne jo luokan puurojuhlassa.  Taisi tykätä uusista lapasistaan, siilit olivat kuulemma käsissä heti seuraavana koulupäivän. Lanka on Dropsin Nepalia (65 % villaa ja 35 % alpakkaa, 50 g = 75 m). Neuloin lapaset ensin ihan normaalisti, jonka jälkeen neuloin nuo piikit ja ompelin ne siilin selkäämykseen.

Silmukoita on 36, ranteen resorissa 25 krs, ennen peukkua 12 krs ja peukulle jätetty 6 silmukkaa. Peukun jälkeen tein 20 krs ennen kärkikavennuksia. Peukulla on yhteensä 15 silmukkaa ja korkeussuunnassa 12 krs ennen kärkikavenuksia.


Malli: oma peruslapanen
Lanka: Dropsin Nepal (piikit Brazil)
Puikot: 3,5 mm 15 cm

sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Pörröiset myssyt



Tällaisetkin pääsivät vihdoin kuvattavaksi.  Arkisin on nykyään aivan turha edes yrittää kuvaamista töitten jälkeen, kun on jo aivan pikkopimeää, joten bloggaaminen on pakko jättää viikonlopuille. Viime viikonloppuna vain oli muuta puuhaa, siitä syystä tämä tauko itetaiteilin -blogissa.

Nämä myssyt oli kyllä nopsia tehdä. Samankaltaisia ohjeita on liikkeellä useitakin, omani otin Poppelin Pauliinan FB-päivityksestä (24. lokakuuta 2013), mutta loin näihin vain 90 silmukkaa.  Sileää neuloin 28 cm ennen päälakikavennuksia. Tuo marjapuuron punainen on vähän lyhyempi, mutta taidan tehä sitä vähän pidemmäksi ennen kun paketoin sen. Tuntuu, että suurin työ oli valita oikea pitsi / nappi / kukka tms. koriste. Itse neulominen oli sen sijaan helppoa ja sujui hyvin telkkaria katsellessa, kun oli suurimmaksi osaksi pelkkää sileää.  

Tämä Alpacasilk on Dropsin uutuuslankaa (77 % alpakkaa, 23 % silkkiä, 25 g / 140 m) ja ihanan tuntuista! Tosin alussa meni aina nenä ihan tukkoon sitä neuloessa, mutta oire poistui toista pipoa tehdessä.  Toivottavasti ei aiheuta oireilua saajilleen!  Tosin päättelin, että neuloessa se pölisee enemmän kuin päässä ollessaan, joten toivon huoleni olevan turha.

Molemmat menevät pukin konttiin.  Yritin miettiä näissä saajien takkeja sekä muuta habitusta väriä ja koristeita valitessani - saa nähdä meneekö nappiin vai pieleen vai jotain siltä väliltä :-)




Malli: Poppelin myssyohje
Lanka: Dropsin Alpacasilk (vajaa kerä / pipo)
Puikot: 3,5 mm, 80 cm kaapeli

Koiranputkisukat



Rintalan luomulankaa (josta ensin tein ne kolmiväriset sukat, jotka sittemmin purin) käytin sitten näihin sukkiin, joihin jäljelle jäänyt vihreä lanka ei olisi muuten riittänyt.  Bongasin näiden "Koiranputkisukkien" ohjeen jo kauan sitten Ulla-neuleesta, mutta vasta nyt malli pääsi puikoille.  Pidän mallista, vaikka se onkin jotenkin aika rouhea.  Kiitos purkuun menneiden sukkien, tiesin neuletiheyteni tälle langalle ja koska ohjeessa oli minun käsialalleni / tälle langalle liikaa silmukoita, muokkasin ohjetta hiukan pienemmäksi. Kärkeen tein nauhakavennuksen yhden silmukan päähän reunasta. 

Vanhan tapani mukaan väritin taas ohjeesta eri silmukat eri värisiksi, jolloin sitä oli helpompi seurata.  Aika simppeli tuo kuvio on, vaikka toki sitä piti (ainakin minun) koko ajan seurata.  Lanka on sen verran paksua, että sukat valmistuivat aika vaivattomasti.  Lisäksi ohje on sellainen, että mielenkiinto pysyy yllä koko ajan.  Suosittelen :-). Nämä sukat menevät pukin konttiin, toivottavasti ovat saajalleen mieluisat!



Lanka: Rintalan luomutilan sukkalanka suomenlampaanvillasta + nylonista
Puikot: 3 mm / 15 cm, ruusupuuta

Purkuun menivät

Tein jo jokin aika sitten pukin konttiin tällaiset perussukat Tampereen käsityömessuilta ostamistani Rintalan luomutilan sukkalangoista.  En ollut lopputulokseen kuitenkaan tyytyväinen.  Sitä paitsi kaikkia värejä jäi näiden sukkien jälkeen liian vähän, jotta niistä olisi tehnyt yksivärisiä sukkapareja, joten päätin sitten purkaa nämä.  Mutta olkoon nyt nämäkin täällä.

Silmukoita oli 12 / puikko, varressa 22 kr per väri ja jalkaterässä 18 krs per väri. Kärkikavennuksia aloin tehdä 16 cm kohdalla kantalapusta mitattuna.  Jees.  Eipä näistä tämän enempää.

 



Malli: perussukka
Lanka: Rintalan luomutilan sukkalankaa suomenlampaan villasta + nylonista.
Puikot: 3 mm