sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Pinkki Florence itselle

Tässä uusin aikaansaannokseni.  Halusin tehdä Pinkin Traveller Woman -huivin seuraksi samasta langasta pitsipipon/myssyn.  Tämä lanka on siis Riikan torilta ilman vyötettä ostettu, 100-prosenttista villaa ja aika karheaa... En ole itse kovin herkkähipiäinen, joten ajattelin että vaikka normaalisti teen pipot merinovillasta, niin tämän kerran teen poikkeuksen.  Neuloin huivin yksinkertaisesta langasta, mutta lanka on sen verran ohutta, että tässä pipossa neuloin sitä kaksinkertaisena.

Ohje on Dropsin ja löytyy täältä. Tein sen vastikään siskolleni Dropsin valkoisesta Nepalista. Tämäkään ei jäänyt viimeiseksi Frorence-myssyksi, sillä aijon tehdä niitä syksyn aikana vielä muutaman lahjaksi. 

Käytin tällä kertaa ohjeesta poiketen ohuempia puikkoja (resorissa 3 mm ja sen jälkeen 4 mm), sillä halusin piposta vähän napakammman.  Siitä voisi itse asiassa vähentää pystysuunnassa yhden mallikerran, jos ei haluaisi siitä noin myssymäistä.  Itselleni tuo käy, sillä hiukseni on usein nutturalla ja nutturan pitää talvella  mahtua pipon alle.  Tästä tuli minusta juuri sellainen kun olin ajatellutkin! Resorin jälkeen möhlin vähän ohjeen kanssa, mutta se ei menoa haitannut.  




Malli: Florence
Lanka: 100% villaa
Puikot: 3 mm ja 4 mm

Silkkinen Kuura

Tämä Kuura-huivi on ollut jo ainakin vuoden To do -listalla. (Ohje on Titityyn ja on ilmainen.) Nyt oli vihdoin sen aika.  Myös lanka on ollut silkkilankojen laatikossa jo yhtä kauan.  Lanka on BC Garnin Soft Silk -lankaa ja 100 % silkkiä. (Vyötteessä lukee "bourettesilke", mitä lienee sitten tarkoittaakaan.)  100 gramman vyyhdissä on 350 m lankaa.  Taisin käyttää työssä 3,5 mm puikkoja. Huivi oli nopea ja helppo tehdä, suosittelen lämpimästi! Ohjeessa on kolme eri kaaviota, joista ensimmäinen tehtiin kerran, toinen neljä kertaa ja viimeinen reunapitsikaavio kerran.  Tässä huivissa opin tekemään kauniin kavennuksen, jossa kolmesta silmukasta tulee yksi (en tiedä mikä sen oikea nimi on) niin, että keskelle tulee kaunis oikea silmukka.  Sitä aijon käyttää jatkossakin.  

Langan kanssa vain kävi hieman köpelösti: se nimittäin loppui kesken... Ajattelinkin näin käyvän ja olin jo miettinyt mielessäni, että jätän tuon reunapitsin sitten vain tekemättä, mutta lanka loppui tuohon sileään kohtaan, joten reuna olisi rullautunut, jos olisin päätellyt silloin.  En halunnut ostaa uutta Soft Silk -vyyhtiä vain reunapitsin vuoksi, joten otin kotoa sitä harmaata lankaa, joka parhaiten kävi tuon Soft Silkin seuraksi: kaapista löytyikin Dropsin Baby Alpaca Silk -lankaa kaksi kerää (70 % Baby Alpaca ja 30 % Mulberry Silk, 50 g = 167 m), joten tein reunapitsin siitä. Onneksi lankaa oli kaksi kerää, sillä ensimmäinen loppui kesken ja käytin toisesta vielä ehkä neljänneksen. 

Lanka vaihtuu kesken kerroksen, mutta koska olen laiska purkamaan, annoin asian olla.  Itse asiassa lanka loppui aika sopivassa kohtaa, aiemmin tai myöhemmin lankalaadun vaihtuminen olisi ollut hullun näköistä.  Nyt tuo, että reunapitsi on vaaleampaa kuin muu huivi, ei ollenkaan haittaa. Voisi jopa luulla, että reunan vaaleus olisi aivan tarkoituksellista, eikö? 

Huivi tulee omaan käyttöön töihin,  mutta saatanpa tehdä Kuuran joskus toistekin, sen verran kaunis huivi mielestäni on ja mukava neuloa.  Ehkä käytän seuraavan kerran jotain pehmeää alpakkaa?




Malli: Kuura
Lanka: BC Garnin Soft Silk 100 G ja Dropsin Baby Alpaca Silk n. 70 g)
Puikot 3,5 mm ja 80 cm kaapeli (Knit pro)

torstai 19. syyskuuta 2013

Irlanninvihreä palmikkopipo miehelle

Tämäkin lanka on Dublinista.  Halusin ostaa sieltä jotain "irlanninvihreää" ja mahdollisimman paikallista lankaa.  Tämä on Studio Donegalin Soft Donegal -lankaa, joka on paksua 100-prosenttista merinovillaa.  100 g vyyhdissä oli 190 m lankaa.  Myyjä sanoi, ettei Irlannissa Merinolampaita ole, mutta lanka on siellä kehrätty ja värjätty. 

Miehellä oli juuri synttärit ja hän toivoi reissussa ollessamme tästä langasta itselleen lipallista pipoa.  Tein hänelle synttärilahjaksi siis pipon, mutta lippaa en siihen osannut tehdä.  Ehkä rohkaistun joskus toiste yrittämään. 

Malli on nimeltään Declan's Hat ja ohje löytyi Ravelrystä (on ilmainen).  Malli on minusta hieno ja sopi täydellisesti tähän tarkoitukseen.  Aloin tekemään ensin L-kokoa, mutta purin alun ja vaihdoinkin M-kokoon, sillä lanka oli niin paksua ja minulla on aika löysä käsiala.  Oli vähän hankala tietää, kuinka korkean tuosta resorista tekisin, jotta koko tulisi sopivaksi, mutta säkällä mentiin.  Loppujen lopuksi pipo olisi saanut olla hiukka pienempi, mutta saadakseni siitä pienemmän, olisi pitänyt purkaa se tuonne resoriin asti enkä sitten raaskinut sitä tehdä.  Seuraavan kerran pipo pitäisi siis tehdä pienemmillä puikoilla ja ohuemmalla langalla, jotta siitä tulisi sopiva. 




Malli: Declan's Hat
Lanka: Studio Donegalin Soft Donegal (Menekki 74 g)
Puikot: 4 mm ja 80 cm kaapeli

Taivaallisen pehmeät kämmekkäät

Moikka!

Kyllä luksuslanka on aina luksuslankaa... Ostin aivan jumalaisen pehmeää Malabrigon Silky Merino -lankaa kesällä Dublinista. Langassa on puolet silkkiä ja puolet merinovillaa.  Sen väri on minusta tosi kaunista violetin-vihreää ja se on niiiiiiin pehmeää...  tuntui kun olisi pumpulia neulonut! 

Mietin pitkään, mitä tästä pienestä vyyhdistä tekisin.  Halusin jotain, jota voin koko ajan ihailla (on siis omien silmien alla koko ajan, ei missään sukanvarressa tai pipon kukkana) ja jonka malli tuo langan värisävyt hyvin esiin eli ei mitään kovin reikäistä pitsiä eikä muutenkaan kovin monimutkaista pintaneulosta.  Mutta joku juju ohjeessa piti olla...  Niinpä valitsin nämä Novitan siksaklapaset.  Ohje ei ole netissä, vaan sain sen kaverilta.  Muuntelin sitä hiukan tai itse asiassa otin ohjeesta vain tuon siksak-kuvion.  Samalla tekniikalla voisi tehdä joskus kokonaisia lapasiakin vaikka kahdella eri värillä.

Mutta pitemmittä puheitta tässä kuvat.  Ihailen aina hyvien neuleblogien taidokkaita valokuvia, joiden tasoon en ikinä itse yllä, mutta näillä mennään :-)




 
Malli: Sovellus Novitan siksaklapasista
Lanka: Malabrigo: Silky Merino (menekki 34 g)
Puikot: 3 mm

lauantai 7. syyskuuta 2013

Lempparisukat Norosta!

Moikka moi!

Sain aivan mahtavan synttärilahjan ystävältä: ihanan värikästä Noron sukkalankaa! (Ja tämä oli vain yksi osa lahjaa!) Olen tehnyt Norosta aiemmin vain huivin ja nyt pääsin siis kokeilemaan Noro-sukkia.  Norohan on luksuslankaa Japanista: se on käsinvärjättyä ja tuo Noron Silk Garden Sock Yarn sisältää villan ja nailonin lisäksi myös silkkiä ja kid mohairia. (Suhteessa 40/25/25/10).  Tuntuma ja ulkomuoto ovat ihanan rouheita ja Noron värit ovat vertaansa vailla. 

Koska halusin käyttää tarkasti koko kerän ja tehdä sukkiin niin pitkät varret kuin mihin lankaa vain riittäisi, oli nyt vihdoin hyvä syy opetella neulomaan sukka varpaista varteen.  Tämä samainen ystävä, jolta tämän langan sain, opetti minulle sitä jo joskus vuosi sitten, mutta sen jälkeen en ollut sitä tehnyt enkä siis muistanut tekniikasta enää mitään. 

Ohjeita sukan aloitukseen on monenlaisia.  Itselleni helpoin tapa löytyi Novitan sivuilta.  Se oli minusta varsin simppeli ja onnistui helposti (alku tehdään siinä virkkuukoukulla).  Ensi kerran minun kannattaisi tosin lisätä silmukoita vain joka kolmannella kierroksella eikä joka toisella niin kuin ohjeessa on, sillä nyt varpailla on ehkä vähän liikaakin tilaa.  Tiedä sitten, ovatko jalkojeni kärjet erityisen kapeat.  

Tuossa Novitan ohjeessa kantapään ohje tuntui hankalalta, joten käytin täältä löytämääni kantapään ohjetta. Kantapää onnistuikin hyvin, vaikken sitä ihan ymmärtänytkään.  Ainoa vika oli, että kantapään jälkeen kahdella taaimmaisella puikolla oli vain 10 silmukkaa per puikko vaikka niitä piti olla 12...  Lisäsin puuttuvat silmukat ennen resorin aloittamista, mutta jotain taisin siis tehdä väärin.  (Jouduin vähän soveltamaan kantapään ohjetta omaan silmukkamäärään sopivaksi.)  Täytyy siis tehdä siihen jotain muutoksia, jos vielä teen toiset sukat samoilla silmukkamäärillä. 

Punnitsin ensimmäistä sukkaa resorin neulomisvaiheessa, jolloin tiesin, milloin olen neulonut tasan puolet langasta ja aloitin sitten tekemään toista sukkaa. 

Tuo lanka oli taas todella kierteistä, se oli langan ainoa miinuspuoli.  Lanka on liukuvärjättyä, joten raidoitin sitä ottamalla lankaa sisältä ja ulkoa, jotta sain sukista värikkäämmät. 

Näistä tuli minusta aivan ihanat ja ovat kyllä tätä nykyä ihan lempparit!  Kiitos siis tuhannesti langan antajalle!!!









Lanka: Noro Silk garden Sock Yarn 100 g ( 300 m) / sävy S308
Puikot: 3 mm Knit Pro
Silmukoita 12 / puikko, jalkaterä 16 cm ennen kiilalisäyksiä.
Raidassa 5 krs, varressa 17 raitaa.

tiistai 3. syyskuuta 2013

Syksyinen huivi ystävälle

Terve taas!

Ystävällä on tulevana lauantaina synttärit ja tein hänelle tällaisen huivin lahjaksi.  Ostin langat jo kauan sitten, vaikka en silloin vielä tiennyt mitä hänelle niistä tekisin.  Päädyin sitten huiviin.  Tämä on ihan perushuivi, jossa yhdistelin muutamaa eri huiviohjetta.  Lanka oli minusta kerällä kaunista, mutta valmiissa työssä en siitä pitänyt... Saajalla on vaalea, luonnonpunainen tukka eli jos jollekin, niin hänelle se saattaa sopia tuomaan mustien ulkovaatteiden seuraksi hiukan väriä, mutta itse en noista väreistä piittaa. 

Huivin neulomiseen, pingottamiseen, tupsujen tekemiseen ja päättelyyn meni kaikkinensa noin parikymmentä tuntia ja huivia neuloessa katselin uutisia, Pikku Kakkosta, Myyrää, Taivaan tulia, kolme osaa Silta-sarjasta sekä elokuvat Koskemattomat, Ja keskellä virtaa joki sekä Unna ja Nuuk.







Lanka: Drops Delight (75 % villaa ja 25 % polyamidia / 50 g =175 m)
Langan kulutus: 150 g (kolme kerää)
Puikot: 3,5 mm / 100 cm kaapeli

sunnuntai 1. syyskuuta 2013

Siskolle Florence

Heip!

Rakkaalla pikkusiskolla oli juhlapäivä ja yhtenä lahjana neuloin hänelle tällaisen Florence-myssyn.  Ohje on Dropsin ja löytyy täältä.  Lankana käytin ohjeen Nepalia, jota sattui olemaan kaapissa valmiina.  Lankaa meni vajaa kaksi kerää.  Myssy oli tosi nopea neuloa ja tuo kuvio oli sellainen, joka koukutti tekemään vielä kierroksen ja vielä yhden... Neuloin sitä bussissa matkalla töihin sekä kotona Beckiä katsellessa - valmista tuli kahdessa päivässä.

Aluksi vähän pelkäsin, että  tuleeko myssystä tarpeeksi iso, kun ohjeessa on vain yksi koko.  Siitä tuli kuitenkin juuri sopiva.  Itse asiassa myssy on sen verran reilu, että jollekin pienipäisemmälle voisin tehdä sen vaikka samalla langalla, mutta vähän pienemmillä puikoilla.  Tai sitten voisi kokeilla myssyä myös vähän ohuemmasta langasta.  Katsotaan mitä tuleman pitää... 

Pingotin myssyn ensin ohjeen mukaisesti lautasen ympärille ja jätin yön ajaksi pingottumaan, jolloin siitä tuli baskerin mallinen.  Tulin kuitenkin siihen tulokseen, että sisko ei välttämättä ole baskeri-ihminen, joten iskin myssyn aamulla ennen juhliin lähtöä keraamisen kulhon  ympärille ja höyrytin sen uudestaan. 

Itse olen tyytyväinen myssyyn ja mietin, että samanlaisia voisi tehdä enemmänkin lahjaksi, sen verran nopsa ja mukava oli tehdä :-).




Toiset tossut töihin

Hei!

Tässä ovat nyt nämä toiset tossut, jotka tein töihin.  Ovat tehty samalla ohjeella ja samoilla puikoilla + langalla kuin nuo edellisen postauksen tossut.  Näissä oli tällainen hempeämpi väri.   Lankaa meni 70 g eli sitä jäi vähän. Lankaa on siis vielä vähän jäljellä vaikka raidoiksi johonkin työhön :-)