sunnuntai 30. kesäkuuta 2013

Ginkgo Crescent -huivi

Heip!

Eilen sain tämän valmiiksi ja laitoin yöksi pingotukseen. Mallin nimi on Ginkgo Crescent ja se löytyy Ravelrystä.  Tykkään tehdä näitä huiveja, joissa yläosa on sileää - näin puolet huivista valmistuu nopeasti ja vaivattomasti ja vasta reunapitsissä täytyy alkaa seuraamaan ohjetta.  Ovat paljon nopeammat tehdä kuin kokonaan pitsiä olevat. 

Tässä ohjeessa opin kaksi uutta silmukkaa: pps ja s2kp -silmukat.  Googlasin molemmat ja hyvät opetusvideot molemmista löytyi YouTubesta!  On tämä netti vaan kätevä :-).  Tämä oli ensimmäinen pitsihuivi, jossa pitsikuviota tehtiin myös nurjalla, mutta huivi valmistui silti nopeasti, kun kaavio tehtiin vain kerran - kaaviossa kun on tuo koko pitsi.  Sen kun teki kerran ja päätteli, niin valmista tuli!  Kolme kerrosta piti yhdessä vaiheessa purkaa ja tehdä uudestaan, kun en huomannut, että kuvion suunta oli muuttunut.  Muuten neulominen sujui hyvin.

On aina yhtä jännittävää ottaa huivi pyöpöiltä ja pingottaa se.  Pyöröillä kun on vaikea hahmottaa, että minkä mallinen ja näköinen huivi oikein on.  Tämä oli puikoilta otettaessa aivan eri mallinen kuin mitä ohjeen kuvassa: alareuna oli suora ja yläreuna kaareva.  Aika paljon sain siis pingottaessa venyttää, jotta huivista tuli oikean mallinen.  En tiedä, oliko vika minussa vai ohjeessa. 

Tämä lanka on myös niitä Riikan-ostoksia, joissa ei ollut vyötettä.  Luulen sen olevan täyttä villaa ja lanka on aika paksua ja karheaa aivan kuin se pinkkikin, josta tein Traveller Woman -huivin.  Mutta tämäkin kyllä pehmeni jonkin verran pingotuksessa.  Ajattelin joka tapauksessa käyttää sitä paidan päällä, joten karheus ei haittaa. 

Olen huiviin ihan tyytyväinen.  Seuraavaksi voisin kyllä tehdä huivin jostain ohuemmasta ja pehmeämmästä langasta.  Sisko hakikin Fiina-neuleesa minulle yhden ihanan vyyhdin, ehkä se tulee olemaan seuraava huiviprojektini.

Nyt kuitenkin aloitin neulomaan elämäni ensimmäistä villatakkia, joten voi kulua tovi ennen kun minusta kuuluu mitään - sen neulomiseen kuluu varmastikin koko loppukesä...








perjantai 28. kesäkuuta 2013

Epäonnistuneet lahjasukat

Pöh. Tein lahjaksi taas kesäsukat ohuella sivupalmikolla, mutta en yhtään tykkää lopputuloksesta. Palmikko tuli nyt minusta hyvään kohtaan eli tein kaksi oikeaa silmukkaa puikon reunaan ennen palmikkon nurjia reunasilmukoita.  Moni muu asia sitten menikin näissä päin prinkkalaa.

Ensimmäisestä sukasta tuli liian pieni, sillä tein saman verran silmukoita, vaikka olin vaihtanut puikot pienempään. Tein toisesta sukasta siis isomman ja purin sen jälkeen ensimmäisen ja tein siitäkin isomman. 

Mutta sitten se, mikä sukissa eniten harmittaa: väritys.  Lanka näytti kerällä tosi nätiltä, mutta raidottui neulottaessa ihan tyhmästi: vihreiden osuuksien lisäksi sukkaan tuli paksut lila-valkoiset sekä oranssit raidat.  Kantapäissä se ei haitannut, ne saavatkin minun puolestani olla tuollaiset muuhun sukkaan nähden eri väriset, mutta kun samat raidat muodostuivat myös jalkapöydälle, niin kyllä tympäisi.  Tein toisessa sukassa sitten niin, että neuloin raitojen kohtaan vihreitä kerroksia, jotta raidoista ei tulisi niin voimakkaita. Sitten purin toisen sukan ja tein siihen saman samalla kun tein siitä isomman.  En edelleenkään pidä tuosta värityksestä, mutta tehty mikä tehty ja enemmän langasta kai on iloa sukkina kuin kerällä.  Joten annan sukat lahjaksi niin kuin oli tarkoituskin ja pyytelen kovasti anteeksi...

Ja lisäksi tulin siihen lopputulokseen, että palmikot sopivat paremmin yksiväristen lankojen kanssa tehtäviksi tai ainakaan ihan näin kirjavaa ei lanka saisi olla. 


Malli: omasta päästä, idea palmikkoon täältä.
Lanka: Red Heart: heart & sole with aloe (50 g / 195 g)
Puikot: 2,25 mm 15 cm
Silmukoita: 14 / puikko
Kerroksia: Resorissa n. 20, kantapäässä 16 ja jalkapöydässä 55 ennen kärkikavennuksia.

maanantai 24. kesäkuuta 2013

Siskolle kiitossukat

Ajattelin tehdä siskolle kiitokseksi ohuet kesäsukat.  Arvelin hänen tykkäävän turkoosista, siksi tämä lankavalinta. Lanka oli minusta ihan jees, mutta toiseen sukkaan tuli selvästi enemmän tummia kohtia kuin toiseen, se vähän harmittaa.  Värinsä puolesta ei ihan lempparilanka, mutta tulipahan kokeiltua, kun varastossa sattui olemaan :-).

Kokeilin näihin nyt tällaista palmikkoa reunaan. Vähän ehkä turhankin reunaan tuli, seuraaviin ajattelin tehdä kaksi silmukkaa ylemmäs eli niin, että puikon reunassa on kaksi oikeaa silmukkaa ennen tuota palmikkoon kuuluvaa nurjaa.  Tuo palmikko on kuuden oikean silmukan levyinen niin, että reunoilla on kaksi nurjaa.  Palmikonkiertojen välissä on viisi kierrosta.  Palmikonkierron tein puikkojen avulla ilman apupuikkoa, se on minusta tuollaisissa silmppeleissä ja samalla tavalla toistuvissa palmikoissa helpon tapa. 

Lopetin palmikon ensin heti kärkikavennusten alkaessa, mutta se tuntui loppuvan liian aikaisin, joten purin kärjen ja sovelsin kärkikavennuksia niin, että sain palmikon jatkumaan mahdollisimman pitkään.  Nyt se on minusta hyvä. 

Tuo palmikko lisäsi minusta mukavasti neulomiseen mielenkiintoa, noita oli selvästi hauskempi neuloa kuin ihan suoria sukkia.  Silti olivat helpot tehdä niin että voipi samalla jutella ihmisten kanssa tai katsella telkkaria, kun palmikko on sen verran yksinkertainen (=joka kerta samanlainen) eikä siinä tarvitse seurata ohjeita, kunhan vain laskee kierroksia.



Malli: omasta päästä, idea Ravelryn ilmaisohjeesta, joka löytyy täältä.  
Lanka: Pirkanmaan kotityön Kirjopirkka  (75 % villa, 25 % polyamidi, 100 g / n. 420 m)
Silmukoita puikolla: 16
Sukan koko: n. 42


 



keskiviikko 12. kesäkuuta 2013

Traveling woman -huivi

Nyt tämäkin valmistui, jippii! Olen tehnyt tätä sohvatyönä, sillä tässä piti koko ajan seurata ohjetta. Löysin tämän ohjeen joskus Ravelrystä (ohje on maksullinen) ja keksin, että siihen voisin käyttää Riikasta ostamaani lankaa. Olen miettinyt, että mitä siitä tekisin, kun sukkana ei varmaan kestä ja lapasena voi olla turhan karheaa.  Lanka on täyttä villaa ja siis suhteelisen karheaa, mutta itse asiassa  se pehmentyi minusta selvästi pingotuksessa.  En osaa sanoa sen paksuutta, sillä siinä ei ollut mitään vyötettä - langat olivat myyjällä korissa eri kokoisina vyyhteinä. Puikkoina käytin 100 cm pitkiä pyöröjä, joissa oli 3 mm päät.

Ohje on hurjan pitkä, 15 sivua tekstiä, kuvia ja taulukoita, mutta kun vihdoin aloin sitä tutkimaan, niin siinä olikin erilliset ohjeet eri paksuiselle langalle ja kaikki mahdolliset taulukot, mitä ohjeista voi vain laatia.  Itse ohje ei siis ollutkaan niin pitkä kuin olin pelännyt eikä huivi ollut niin vaikea kuin mitä ensin luulin. 

Tämä on minusta ihanan väristä lankaa ja olen lopputulokseen kyllä perin tyytyväinen.  Huivista on ohjeessa useampi versio eli voipi olla, että teen sen jokus vielä uudestaan jostain toisesta langasta ja vähän eri versiona.  





lauantai 8. kesäkuuta 2013

Synttärilahja isälle

Mikäs olisi kesäkuussa synttäreitään viettävälle  isälle sopivampi synttärilahja kuin paksu, merinovillainen pipo! Neuloin hänelle isänpäivälahjaksi hirvimetsälle punaisen pipon ja joululahjaksi kolme erilaista pipoa, mutta se täydellinen pipomalli oli vielä hakusessa.  Langaksi valitsin tähän pipoon sinisen Dropsin Merino Extra Fine -langan, joka on pehmeytensä vuoksi minusta parasta pipolankaa ikinä.  Äitini mukaan hänelle sopii parhaiten kääntöreunainen pipo, joten ei kun aloittamaan.

Loin 132 silmukkaa ja neuloin 2 o 2 n -joustinneuletta 20 krs. Sen jälkeen neuloin *4 o, 2 o yhteen*, jolloin silmukoita jäi 110.  Sitten neuloin sileää neuletta 40 krs, jonka jälkeen vaihdoin pyöröpuikot sukkapuikkoihin kaventaen samalla 2 s eli jäljelle jäi yhteensä 108 silmukkaa.  Sitten aloitin päälakikavennukset joka toisella rivillä niin, että joka puikon alussa neuloin ylivetokavennuksen ja lopussa kaksi oikein yhteen.

Jälkikäteen ajattelin, että olisi tuossa kääntökohdassa voinut neuloa vaikka viisi kerrosta nurjaa, jotta kääntämisen jälkeen esiin tulisivat oikeat silmukat eikä nurjaa.  Jos teen näitä hänelle joskus lisää eri värisinä, niin täytyy kokeilla miten se toimisi.  Ja jos oikein tarkkoja ollaan, niin ehkä tuo sileä osio voisi olla vähän lyhyempi.  Lopuksi ompelin tuon reunan neljästä kohdasta kiinni.  

Isä tykkäsi piposta ja minustakin se näyttää hänellä oikein hyvältä.  Ja tuo lanka vaan on niin ihanan pehmeää...

Kesäsukat tilaustyönä

Ehdotin villasukista pitävälle työparilleni, että voisin tehdä hänelle kesäksi näitä ohuita sukkia. Hän valitsi langat ja minä neuloin. Näitä turkooseja neuloin myös lentokoneessa - tulipahan testattua kesän reissuja silmällä pitäen puupuikkojen pääsy koneeseen :-).  Helsingin päässä laukku läpivalaistiin kahteen kertaan ja tyhjennettiin tavaroista - siinä vaiheessa pelkäsin jo menettäväni juuri ostamani koivuiset puikkoni, mutta eivät sanoneet puikoista mitään! Jippi-jei! 

Turkoosit ovat Dropsin Fabelia ja punaiset Regiaa.  Molemmissa on 14 s puikolla, kantalapussa 16 silmukkaa ja jalkaterässä 55 kerrosta.  Puikot olivat 2,25 mm. Molempiin riitti yksi kerä ja vähän jäi lankaa ylikin. Punaisista tuli vähän isommat, saapi nähdä ovatko omistajalleen sopivat. Toivotaan!


Rannekoruja

Hei!

Välillä koruja :-).  Ylempi on ekaluokan päättäneen neitokaisen iltapäiväkerhon ohjaajalle kiitokseksi kaudesta ja alempi samaisen neitokaisen opettajalle kiitokseksi. En yhtään tiedä, tykkäävätkö, mutta ainakin yritin tehdä näistä heidän tyylisiään.  Tulipahan ainakin tyhjennettyä vähän helmivarastoa :-)